23948sdkhjf

Socker ger cancer

Socker ger inte bara dåliga tänder och fetma. En studie vid Karolinska institutet visar att konsumtion av söta livsmedel ökar risken för cancer i bukspottkörteln.

Studien visar att risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln påverkads av mängden socker i kosten. Störst risk har de som dricker mycket läsk eller saft. De som dricker läskedryck eller saft två gånger per dag eller oftare löper 90 procent högre risk jämfört med dem som aldrig dricker dessa drycker. Även socker i kaffe och fruktkrämer ökar risken. - Trots att risken att drabbas av cancer i bukspottskörteln är relativt liten är det viktigt att öka kunskapen om riskfaktorerna bakom sjukdomen, säger Susanna Larsson, en av forskarna bakom studien. Det är den kanske allra allvarligaste cancerformen med mycket dåliga prognoser för den drabbade. Eftersom den är svårbehandlad och ofta upptäckts för sent är det särskilt viktigt att lära sig förebygga sjukdomen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062