23948sdkhjf

Ikea kritiseras för bristande miljötänk

Den svenska möbeljätten Ikea har dålig koll på miljötänket hos sina producenter.

Ikea har sedan 1980-talet jobbat aktivt med miljötänk. Koncernen satsar på förnyelsebar energi och miljövänliga tjänstebilar. Men koldioxidutsläppen hos Ikeas möbeltillverkare är dåligt kontrollerade. – Under 2006 släppte Ikea ut 1093 miljoner ton kol­dioxid, en minskning med 9 procent sedan 2005.

När Ikea ­beräknar de koldioxidutsläpp som är kopplade till koncernen står transporterna för den största delen, 48 procent. Men när det gäller företagets tillverkning är det bara 15 procent som Ikea självt har koll på och som ­ingår i summan – det som tillverkas i ett 40-tal egna Swedwood-fabriker. Resterande 85 procent redovisas inte i någon rapport, säger Ikeas miljöchef Thomas Bergmark till Svenska Dagbladet Näringsliv. Sedan 1980-talet har möbelkoncernen Ikea arbetat med miljöfrågor. Men lastbilsfrakterna som står för de flesta transporterna släpper ut stora mängder koldioxid. – Godstransporterna är definitivt ett område som är utmanande för oss att tackla. Vi ställer krav på att våra speditörer håller en bra miljöklass på motorerna och att de utbildar sina chaufförer i hur man kör ekonomiskt. Sedan har vi ju det platta paketet som sparar volym vid transporter.
Bara 6 procent av Ikeas transporter går idag via järnväg, vilket är en minskning från de 10 procent som tågtransporterna stod för 2004, säger Ikeas miljöchef Thomas Bergmark. En av orsakerna till att det är enklare att transportera gods med lastbil är tröga regelverk inom EU som försvårar godstransporter med tåg över landsgränser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062