23948sdkhjf

Handeln anklagas för att ta hand om ökade priser

Två tredjedelar av prisökningen på livsmedel beror på ökade kostnader för bönderna. Den sista tredjedelen går till handlarna, uppger tidningen Atl.

Mellan februari 2007 och februari 2008 har priset på bröd och flingor ökat med tio procent. Hade handlarna bara tagit ut den ökning som spannmålet haft så skulle brödpriset bara ha ökat med ter procent. Det skriver lantbrukets affärstidning Atl och hänvisar till en underökning från den danska EU-kommissionären Mariann Fischer Boel som har ansvar för jordbruksfrågor. Hon menar att bland annat prisökningarna på kött varit lägre än prisökningarna på exempelvis mjölk, ost och ägg. Att köttet inte ökat menar Mariann Fischer Boel beror på konkurrensen från bland annat Sydamerika. Hon säger till tidningen att konkurrensmyndigheter i andra länder har börjat titta på de stigande matpriserna i butik. Vetepriset, rensat från inflation, är i dag lägre än vad det var 1975. - Det säger en hel del. Energi-, transportkostnader och löner har också gått upp. Men det förklarar ändå inte de höga matpriserna. Några i livsmedelskedjan tjänar bra på prisökningarna och det är inte bönderna som är primärproducenter, säger Mariann Fischer Boel. I snitt har livsmedelspriserna ökat med sju procent inom EU, i Sverige ligger ökningen på 7,4 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078