Falska varor hotar den seriösa handeln
Falska märkesprodukter för miljarder svämmar årligen över gränserna. Det krävs krafttag för att komma åt dessa bedrägerier, som inte bara skadar de seriösa företagen utan också kan vara skadliga för konsumenterna.
Tullverket i Sverige stoppade närmare 69 tusen piratkopierade artiklar som försöktes tas över gränsen. Värdet av dessa varor beräknas till 33 miljoner kronor. Det handlar om allt från kläder, klockor, leksaker och bildelar till livsmedel och läkemedel.
I Italien och Frankrike är det förbjudet att använda piratkopierade varor, exempelvis att bära falska märkeskläder. Men i Sverige är det fritt fram att köpa för privat bruk. Och straffet för varumärkesintrång för den som fälls för att ha sålt falska produkter stannar vid bötesförelägganden.
För många konsumenter är det helt ok att köpa en förfalskad märkesprodukt. I spåren efter den märkeshysteri som framför allt rådde för några år sedan, var det många som såg möjlighet att få bära den eftertraktade jackan eller väskan att köpa en kopia utomlands eller via nätet. Utan att bry sig - eller kanske inte ens känna till - vilka konsekvenser det får. Inte bara i form av bedrägeri mot varumärkesföretaget utan kanske till och med skadliga eller andra oetiska följder. För bara något år sedan upptäcktes exempelvis att skinnet på kragen på den kopierade jackan kom från hund och inte alls från varg eller räv som på originalet.
Ännu allvarligare kan konsekvenserna vara när konsumenterna köper leksaker eller läkemedel och medvetet eller omedvetet får piratkopierade produkter. Varor som troligtvis inte alls genomgått den noggranna kontroll som originalen gjort och som kan ha rent skadliga konsekvenser.
En viktig fråga som många ställer sig är varför inte införseln av de illegala varorna stoppas. Faktumet att Tullverket under 2011 stoppade varor för 33 miljarder kronor visar att de har tagit frågan på allvar. Men har övriga myndigheter det? Kanske inte ens handeln vill låtsas om den växande handeln med olagliga produkter som är ett hot mot deras verksamhet. Troligtvis behövs många olika insatser för att komma tillrätta med problemet. Allt från informationskampanjer riktade mot både konsumenter och politiker till skärpta straffskalor för smuggel- och varumärkesbrott.