Svart dag för frihandeln
Lagom till julhandeln kommer svenska konsumenter att drabbas av högre priser och företag i detalj- och partihandeln får stora kostnadsökningar. Det beror på nya strafftullar som EU inför i dag mot porslins- och keramikvaror.
Lagom till julhandeln kommer svenska och europeiska konsumenter att drabbas av högre priser och företag i detalj- och partihandeln kommer att få bära stora kostnadsökningar. Erfarenhet visar att en genomsnittlig porslinsvara från Kina kan få en kostnadsökning på ca 90 %, eftersom producenterna vanligtvis passar på att höja priserna när mängder av kinesiska leverantörer stängs ute från marknaden till följd av skyddstullarna.
Anledningen till beslutet är att EU-kommissionen vill stötta porslinsproducenter i bl.a. Italien och Tyskland. Producenterna har klagat på att deras försäljningsvolymer gått ned sedan 2007 och beskyller kinesiska producenter för att hålla onormalt låga priser. Kina har dock en mångtusenårig tradition av att göra porslin och det är inte konstigt att den engelska termen för porslin refererar till landet – ”china from China”.
I EU-kommissionens egen rapport om förutsättningarna för de europeiska porslinsproducenterna underkänns dessutom sektorns konkurrenskraft. I en tid då Europa är beroende av tillväxt väljer EU-kommissionen alltså att satsa på icke-konkurrenskraftiga företag till nackdel för väl fungerande handelsföretag som valt att importera den vara som ger konsumenten bäst kvalitet till mest konkurrenskraftigt pris. Skyddet för de europeiska producenterna är också ihåligt eftersom de som gynnas mest av skyddstullarna är producenter i andra länder utanför EU som inte drabbas, exempelvis Brasilien, Turkiet, Vietnam eller Thailand.
De riktiga förlorarna på tullarna återfinns däremot inom EU, nämligen konsumenterna och de importerande företagen. En ny studie från Kommerskollegium pekar på att för varje euro som de europeiska producenterna tjänar på tullarna så betalar konsumenter och importerande företag i genomsnitt 4,5 euro högre priser. Införandet av skyddstullar är inte en försvarbar politik i en tid av ekonomisk kris i Europa. Den här typen av protektionistiska åtgärder ger återverkningar på konsumenter, på våra företag och kan leda till lägre sysselsättning.
När priset på kinesiska cyklar, norsk lax, vietnamesisktillverkade skor, kinesiska kakelplattor, ukrainska strykbrädor, sänglinne från Pakistan eller solpaneler från Kina går upp till följd av EU:s protektionistiska strafftullar innebär det att konsumenter inte har råd att köpa de varor de behöver, färre produkter blir sålda i handeln, och färre personer behövs som arbetskraft i handelsföretagen.
Såväl Europas ekonomi och välfärd som de handelsföretag vi representerar är beroende av öppna marknader och fri handel. Samtidigt väljer EU att innestänga europeiska producenter i en bubbla där de luras att inte behöver tänka nytt, effektivisera eller investera för att möta konkurrens från andra delar av världen. Det märkligt att man från EU:s sida fortsätter att hålla fast vid denna gammalmodiga protektionism. När EU-kommissionen väljer denna linje och struntar i medlemsländernas invändningar så är det uppenbart att regelverket är i stort behov av förändring.
Sofie Gunolf
vd, Indiska
Dag Klackenberg
vd, Svensk Handel
Katarina Maaskant
director EU affairs, Ikea
Anders Färdig
vd, Designhouse Stockholm
Mikael Otterberg
vd, East Import i Höör AB
Kicki Olivensjö
design- och inköpsdirektör, Åhléns
Svensk Handels debattartikel publicerades i Dagens Industri (16/11).