Varning för falska tusenlappar
Många falska tusenlappar har påträffats i södra Sverige. Det kommande sedelbytet kan vara orsaken till bedrägeriförsöken.
Polisen i Malmö har fått in ett femtiotal falska tusenlappar de senaste två veckorna.
Till TT säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer att han tror att bedragarna passar på nu i samband med det kommande sedelbytet, där bland annat gamla tusenlappar blir ogiltiga. Eftersom butikerna kommer att få in många gamla sedlar försöker bedragarna även att prångla ut de falska sedlarna.
– Förfalskningarna är så pass välgjorda att butiker tagit emot sedeln utan att reagera. Vid senare granskning har man konstaterat att sedeln är falsk genom att känna på papperskvalitén och titta efter vattenstämpeln, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Riksbankens tips för att snabbt granska en sedel
När du kontrollerar en sedel bör du granska flera säkerhetsdetaljer i kombination. Ett snabbt sätt är att kontrollera vattenmärke och säkerhetstråd. På 100- och 500-kronorssedlarna samt 50- och 1000-kronorssedlarna med folieband finns också ett folieband och en genomsiktsbild.
Kontrollera följande:
Foliebandet innehåller ett hologram (tredimensionell bild) som bland annat visar valören och tre kronor (100- och 500-kronorssedeln), en ros (50-kronorssedeln) eller ett skepp (1000-kronorssedeln).
Vattenmärket syns från både fram- och baksidan av sedeln när den hålls upp mot ljuset. Porträttet ska vara detsamma som sedelns huvudporträtt. På sedlarna med folieband syns även valören i vattenmärket.
Säkerhetstråden syns som en mörk linje när sedeln hålls mot ljuset. På sedlarna med folieband syns valören och en mikrotext i säkerhetstråden.
Genomsiktsbilden är ett mönster som finns på sedlarna med folieband. Mönstret på framsidan bildar tillsammans med baksidans mönster valören när sedeln hålls mot ljuset.
Sedelpapperet är tillverkat av råbomull vilket ger sedeln en speciell känsla.
Valörbeteckningen och porträttet på sedlarnas framsida är tryckta med koppartryck, vilket ger en sträv reliefkänsla. Känn med tummen eller skrapa med nageln.