Långsam återhämtning till hösten
Den ekonomiska återhämtningen inleds till hösten, lovar Konjunkturinstitutets senaste prognos. Men redan nu har konsumenterna pengar på fickan, redo att spendera.
Det visar Konjunkturinstitutets senaste prognos som publiceras i dag.
Stora lager
I rapporten skriver man kring första kvartalet där Bnp växte överraskande starkt. Men den underliggande efterfrågan var svag. Både export och investeringar föll, och en stor del av produktionsökningen resulterade i, delvis ofrivilligt, lageruppbyggnad i företagen. Att hushållens konsumtion ökade relativt snabbt berodde bland annat på hög energikonsumtion under den kalla vintern.
Förtroendeindikatorer från exempelvis Konjunkturbarometern och inköpschefsindex ligger på nivåer som indikerar svagare tillväxt än normalt. Under andra kvartalet beräknas Bnp ligga still , framför allt beroende på att företagen har ett behov av att dra ner sina lager.
Dessutom rapporterar företagen, inom främst industrin, om lägre investeringar framöver. Först till hösten väntas efterfrågetillväxten bli så stark att en återhämtning i svensk ekonomi påbörjas.
Goda möjligheter att konsumera
Hushållen har goda möjligheter att konsumera med stigande real disponibel inkomst, historiskt hög sparkvot och betydande förmögenhet. Och hushållens konsumtion är en viktig drivkraft i efterfrågan, framför allt i år. Nästa år ökar omvärldens efterfrågan snabbare och då blir exportens bidrag till återhämtningen större.
Stigande arbetslöshet
Arbetslösheten har stigit det senaste året och är nu över 8 procent. När arbetslösheten stiger dämpas löneökningstakten och inflationen. I årets avtalsrörelse har nu en majoritet av de sysselsatta fått nya centrala avtal. Resultatet väntas sammanlagt ge en löneökningstakt i hela ekonomin på i genomsnitt 2,8 procent per år 2013—2015. De ingångna avtalen bäddar därmed för ett lågt inflationstryck kommande år.
Den statistik som inkommit under våren är i huvudsak i linje med Riksbankens senaste prognos.
Konjunkturinstitutet bedömer därför att reporäntan inte sänks i juli. Samtidigt ligger inflationen betydligt under målet och arbetslösheten är hög.
Konjunkturinstitutet anser därför att det är motiverat att sänka reporäntan ytterligare redan i sommar för att påskynda återhämtningen och bidra till en snabbare uppgång i inflationen.