23948sdkhjf

Svenskarna satsar på grillat

Sommaren är kort och just kanske därför - svenskarna är beredda att satsa förhållandevis mycket pengar på det som hör grillat och utemåltider till.
Grillen har kommit att symbolisera mycket av det som är gott i livet: samvaro, fint väder, semester, god mat och dryck. Och då får det också kosta.

Svensk handels sommartrendsrapport ”Man måste passa på” visar att svenska konsumenter tycks vara beredda att satsa förhållandevis mycket pengar på såväl grillar som kringutrustning och råvaror.

Och det är inte bara de snitsiga grillarna som får kosta – stora delar av köket flyttas ut i trädgården för att kunna nyttja sommaren optimalt. Och i trädgården finns en lust att inreda uterummet med känslan av att vara inomhus.

Bygger på en tradition

– En engelsk konsument lägger i snitt motsvarande 300 kronor på en grill och motsvarande siffra i Sverige är hela 1 300 kronor, säger kocken och grill- experten Ulrik Lindelöv . Till det kommer utrustning och tillbehör – plus då allt det vi lägger på grillen.

Intressant är också att i Sverige köps flest japanska Global-knivar i hela världen. Grillspån med smak av svensk whisky eller grilltermometrar är annat som konsumenten lägger pengar på.

Längtan till, ett måhända enklare, liv utomhus är stark på nordliga breddgrader. I ett historiskt perspektiv går tanken tillbaka till 50- och 60-talets fritidshus där disken sköttes med balja på en bänk utomhus. Eller ännu längre tillbaka, där gårdens matlagning gärna flyttade ut till ett mer lättillgängligt sommarköket.

Grönt på grillen

Klassiska grillfavoriter som biff, entrecote, karré och kotlett får nu konkurrens på grillen. Av andra styckdelar, lax, grönsaker, rotfrukter och till och med pizzor.

- Mest inne just nu är att grilla råa korvar, gärna lokalproducerade, och oxrevben. Det kan fortfarande vara svårt att hitta ute i butikerna, men den som lyckas får ett garanterat bra resultat på grillen, säger Ulrik Lindelöv och tillägger:

- Det fantastiska med grillsäsongen är ju att den pågår från april till en bit in i september – det är en betydligt längre säsong än våra andra stora mathelger som jul, påsk och midsommar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079