Se upp för falska sedlar!
Fram till årskiftet är den gamla femtiolappen och 1000-kronorssedeln giltiga. Med dagens teknik är de lätta att förfalska så se upp för lurendrejare som försöker prångla ut falska sedlar under hösten.
Anledningen till utfasningen av gamla femtiolappar och 1000-kronorssedlar är att de inte är lika säkra som de nya, de med folieband. De gamla är betydligt enklare att förfalska och det kan vara svårt att avgöra hur en äkta sedel ser ut.
Lägg därtill att det även finns nyare varianter av 50-och 1000-kronorssedlarna – med foliband i marginalen, vilket gör att man ska hålla reda på två olika varianter av vardera valören.
Svensk Handel räknar med att fler sedlar kommer att dyka upp i handeln under hösten. Det kan innebära att kriminella försöker prångla ut falska sedlar.
Redan under sommaren har en del förfalskningar påträffats, främst i södra Sverige. Det rör sig om välgjorda förfalskningar, som är svåra att upptäcka. Skillnaden i papperskvalitet avslöjar att sedeln är falsk.
Svensk Handels betalningsexpert Bengt Nilervall råder handlare att instruera sin personal att vara försiktiga när de tar emot 1000-lappar.
Råder minsta tveksamhet är det bäst att avstå, anser han.
Så här kollar du om en sedel är äkta:
1. Känn på sedeln. Äkta sedlar har en något sträv och fast känsla. Valörbeteckning och porträtt är tryckta med koppartryck vilket ger en
reliefkänsla. Känn med tummen eller skrapa med nageln. Är sedeln helt slät är den falsk.
2. Håll upp sedeln mot ljuset. Äkta sedlar har ett vattenmärke och en tråd. Vattenmärket och tråden syns från både fram- och baksidan när sedeln riktas mot ljuset.
3. Lys med UV-lampa. Sedelnumret är tryckt i svart färg som lyser i gulgrönt vid UV-belysning.
4. Kolla halvmånen. I solen som finns på sedelns baksida finns en dold bild, en halvmåne som lyser i gulgrönt vid UV-belysning. Påvissa sedlar kan halvmånen synas mycket svagt eller inte alls. Det är då extra viktigt att kontrollera andra säkerhetsdetaljer.
Källa:Riksbanken