23948sdkhjf

Vad ska handeln göra när alla kunder blir 3D-fabrikörer?

När 3D-tekniken gör sitt intåg och konsumenterna själva kan producera kläder, möbler och leksaker i 3D-skrivare måste detaljhandeln vara väl förberedd, skriver Mats Wallin i sin krönika.
När varje hem blir en fabrik stundar en revolution som kommer att vända upp och ner på handeln. 3D-tekniken är än så länge mest för proffsbehov och för tekniknördar, som är prisokänsliga. Men utvecklingen går otroligt fort. Tidningen The Economist säger att 3D-skrivaren innebär en revolution lika stor som den industriella.

.
1982 skrev jag en krönika som futuristen Alvin Tofflers bok ”The third wave” inspirerade mig till. Citat ur krönikan: ”massproduktionens tid är över och konsumenterna kommer att kunna styra och delta i produktionen på ett sätt som hittills varit otänkbart”. Uppdelningen i konsumenter och producenter hörde industrialismen till men inte i den nya, tredje vågen, dags att byta namn på consumers till prosumers, skrev Toffler i boken som kom ut 1980."

.
Nåja – visst har det hänt en hel del saker i den riktningen, men det är först nu som det stora genombrottet kommer i och med 3D som gör alla konsumenter till potentiella producenter. Med 3D-teknik blir det lika billigt att tillverka tusen lika produkter som tusen olika. Jag kommer att i min hemmaskrivare kunna tillverka helt nya saker såväl som reservdelar till prylar jag redan har. Köksredskap i plast, möbler, kläder i exakta mått efter den egna kroppen, leksaker. Ja listan kan göras oändlig! En 3D-skrivare bygger ju upp ett föremål genom att spruta till exempel plast ur ett munstycke, inte helt olikt det som sitter i en vanlig bläckstråleskrivare (kolla youtube och exempelvis ”Amazing 3D Printer”).

.
Handelns karta ritas om – i 3D – med massor av nya produkter och tjänster. ”Prosumenterna” kommer att behöva 3D-printmaterial, ritningar, kunskap, support! En fråga som kommer att uppstå är det här med upphovsrätt på idéer och ritningar. Hur får upphovsmakarna betalt? Licensiering? Royalties? Friköpning? Som med alla innovationer finns också negativa hot, med 3D till exempel otillbörlig vapentillverkning i hemmaskrivaren.
Självklart kommer helt nya företag/butiker/kedjor som vill vara med från början och inser den gigantiska potentialen för 3D (och 4D som ligger i startgroparna) men naturligtvis kommer också befintliga butiker, fysiska och nätet, ta för sig.

.
3D kan för de flesta fortfarande kännas lite science fiction, men det är en realitet. Jämför 1995 när internet kom och vad som hänt till och med idag! Det är samma med 3D, på fem, tio, femton år kommer dramatiska steg att tas. Men alla entusiastiska entreprenörer intresserade av 3D, begå inte samma misstag som så många gjorde runt år 2000 när man trodde att konsumenterna skulle kasta sig över internet för shopping bara för att tekniken plötsligt möjliggjorde det. Konsumenterna behövde som alla vet en ”lång” invänjningsperiod samtidigt som tekniken utvecklades.

.
Detaljhandelsföretagen och handelns organisationer måste intressera sig seriöst för 3D, skissa på olika framtidsscenarios. För att vara beredda och veta när det är dags att hoppa på tåget, inte för tidigt och inte för sent! Att som handlare stå handlingsförlamad inför 3D-revolutionen kan bli dyrt.

.
Mats Wallin, retailkonsult, Unlimited Communication
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063