23948sdkhjf

Bra handel i november

Detaljhandelns omsättning ökade med 3,6 procent i november. Mest ökade optikhandeln följt av sporthandeln. Färghandeln tappade däremot.
Omsättningen för detaljhandeln, mätt i löpande priser, ökade med 3,6 procent mellan november 2012 och november 2013. Dagligvaruhandeln ökade med 3,5 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,6 procent. Det visar Detaljhandelnsindex från HUI research och SCB.

– November visar den starkaste månadsutvecklingen i år. Både dagligvaruhandeln och sällanköpsvaruhandeln levererade starka tillväxttal. När kylan drog in i november ökade omsättningen även i branscher som inte riktigt har haft vädrets makter med sig under året. Kläd- och skohandeln visar nu starka tillväxttal, men även sporthandelns tillväxt tog sig under november månad, skriver HUI i en kommentar.

De branscher som har haft starkast utveckling är de mer kapitaltunga branscherna som rör hemmet, det vill säga möbler, heminredning och bygghandel. Försäljningen i dessa branscher har tagit fart efter sommaren i takt med att hushållens förtroende fortsatt att stärkas. Möbelhandeln ökade med 9,1 procent, heminredningshandeln med 6,1 procent, järn- och bygghandeln med 4,2 procent.

Även kläder och skor fick ett uppsving, enligt DHI. Klädhandeln ökade med 3,7 procent och skohandeln med 6,7 procent.

De största ökningarna står dock optikhandeln och sport- och fritidshandeln för, där omsättningen steg med 12,5 respektive 9,9 procent.

Färghandeln tappade 11,9 procent, bok- och pappershandeln 9,8 procent och guldsmedahdneln 1,4 procent. Tappade gjorde även apotekshandeln, med 1,4 procent, och elektronikhandeln med 1,2 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063