"Svensk retail utklassar"
– Detaljhandelsbranschen präglas av dålig självbild. Men i själva verket är svensk retail verkligen ett föredöme i internationella sammanhang. Det konstaterar Thomas Andersson, biträdande professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.
– Och ju bättre personalen trivs, ju bättre trivs kunder och desto bättre går affärerna, konstaterar Thomas Andersson som tillhör den typ av forskare som redogör för sina forskningsresultat utan spå många "om" och "kanske".
Han talade på Butiksleverantörsmässan i Kista på temat Personalledning och medarbetarskap i detaljhandeln.
– Svenska handelsföretag utklassar såväl sina motsvarigheter i EU som i USA med en fantastisk produktivitetsutveckling, konstaterade han.
Inte bara teknik
Att svensk retail är duktig på teknik och logistiska lösningar är vanliga förklaringar. Men det finns också andra.
– Något som man inte brukar titta på och där svenskt arbetsliv verkligen utmärker sig, är arbetsklimatet och personalledningen. Något som kanske har minst lika stor betydelse, säger Thomas Andersson.
Samarbetsorientering och delegering
Den goda cirkeln är samarbetsorientering, bra relationer medarbetare-chef, något som i sin tur påverkar hur personalen bemöter kunderna. Och i svenska detaljhandel finns fungerande relationer mellan chefer och medarbetare som i hög grad uppskattar varandra.
– Samtidigt finns det ett starkt kommersiellt fokus och kundorientering, säger Thomas Andersson.
Bildtext:
– Lönerna inom svensk detaljhandel ligger generellt betydligt högre än i andra länder. På andra områden är det naturligt att tänka att den som betalar mer får högre kvalitet. Kanske är det också så vad gäller medarbetarna i butik, säger Thomas Andersson biträdande professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.
Läs en längre intervju med Thomas Andersson i det färska numret av Dagens handel, ute hos läsarna nu!