23948sdkhjf

Tvåkönad mört triggade apoteksbesök

En reklamkampanj med en mört i huvudrollen, bidrog till att många fler lämnade in sina kasserade mediciner till apoteket.
Apotek Hjärtats miljökampanj uppmanade kunderna att bli fadder till en tvåkönad mört. Kampanjen gav resultat och bidrog till att insamlingen av överblivna läkemedel ökade med 42 procent, eller 17 ton. Drygt 12 000 personer skaffade sin egen mört, och 74 000 besökte hemsidan som informerade om riskerna om läkemedel kommer ut i naturen.

– Det är fantastiskt glädjande att våra kunder har hörsammat uppmaningen att lämna in sina överblivna läkemedel till oss. Det visar att viljan att värna om vår miljö är stor och vi hoppas nu att kunderna ska fortsätta att komma med sina överblivna läkemedel till oss, säger Annika Svedberg , chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Passar inte i avloppet och i soporna

Varje år slängs överblivna läkemedel direkt i avloppet och i vanliga hushållssoporna. Vattenreningsverken klarar inte att ta hand om alla läkemedelsrester så därför hamnar vissa ämnen i sjöar och hav. Läkemedel kan skada fiskarna, till exempel mörten, som på grund av östrogenrester kan bli tvåkönad och steril.

– Vi har fått många frågor, till exempel var överblivna läkemedel hamnar efter det att man lämnat i dem på våra apotek, säger Annika Svedberg.

Hjärtat har också fått viss kritik från avfallsbranschen för reklamen eftersom den kopplade läkemedel som hamnar i soporna till negativ påverkan för vattenlevande organismer.

– Vi vill bidra till att påverka beteenden och ibland måste reklamen förenkla. Vi är tydliga med att läkemedel inte ska spolas ned i toaletten för där är risken att vattenmiljön påverkas allra störst. Läkemedel ska inte heller kastas i hushållsoporna. Det är därför vi uppmanar alla att lämna in läkemedel direkt till oss så att de förbränns vid speciella anläggningar.

Alla apotek samlar in
Alla apotek tar emot läkemedel.

De inlämnade medicinerna transporteras till godkända förbränningsanläggningar. Läkemedelsavfallet bränns så att läkemedlen destrueras fullständigt. Rökgaserna renas innan de släpps ut och askan läggs på läckagesäkra deponier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062