Kommuner saknar handelspolicy
Tre fjärdedelar av Sveriges kommuner har ingen policy för handelsfrågor, men hälften har en policy för besöksnäring, enligt en ny rapport från HUI research.
I ett pressmeddelande skriver HUI research handeln är en viktig komponent när det gäller att utveckla en attraktiv plats för både invånare och besökare. Besöksnäringen, den näring som bidrar till turismkonsumtionen och där handeln ingår, är en viktig framtidsnäring som växer och skapar arbetstillfällen.
Ett styrdokument i form av strategi eller policy för handel och besöksnäring är avgörande för ett kontinuerligt, långsiktigt och framgångsrikt arbete och tas fram i samverkan mellan kommunen och lokala aktörer, skriver HUI, men de betonar att handelsfrågorna ofta glöms bort.
Endast en fjärdedel (24 procent) av Sveriges kommuner uppger att de har en strategi eller policy rörande handelsfrågor. Det innebär att majoriteten av landets kommuner saknar ett styrdokument för hur handeln ska utvecklas och bidra till kommunens attraktivitet och sysselsättning. Samtidigt uppger 66 procent av kommunerna att de har en person som ansvarar för handelsfrågor.
- Det är oroande att inte fler kommuner tar ett tydligare ägandeskap i frågan om handelns utveckling, säger Per Andersson, Senior konsult HUI Research. För vissa kommuner kan det vara aktuellt att införa restriktioner medan det för andra handlar om att bygga ut handeln. Det viktiga är att man har tillräckligt med kunskap vid beslut om handelns framtid.
När det gäller besöksnäringen ser det annorlunda ut. I drygt hälften (53 procent) av Sveriges kommuner finns ett styrdokument för besöksnäringsfrågor. Dessutom uppger hela 87 procent av Sveriges kommuner att man har en person som ansvarar för destinationsutvecklingsfrågor.
Undersökningen genomfördes under februari 2015 i form av en webbundersökning bland ansvariga för näringslivsfrågor i Sveriges kommuner. 131 (av 290) kommuner svarade .