Kosmetikbranschen diskuterar hållbarhet
Vid ett frukostseminarium anordnat av tidningen Kosmetik på tisdagsmorgonen diskuterades ekologisk hudvård och hur konsumenten ska orientera sig i djungeln av certifieringar och obevisade påståenden.
diskuterade hållbarhet ur olika aspekter. Pär Svahnberg, från kemisk tekniska leverantörförbundet,KTF är doktor i kemi och mer inställd på vetande än på tro. Han framhåller att debatten är alltför förenklad:
- "Naturligt" anses jättebra och "syntetiskt" är dåligt enligt vad många konsumenter tror, men det stämmer inte. Naturen består av kemiska processer och allt naturligt har kemiska namn, H2O till exempel. Men långa ingredienslistor med ord som man inte förstår är naturligtvis skrämmande, säger han.
Han vänder sig också emot föreställningen att det som växer på jorden är naturligt, men det som hämtas i jorden, som mineraloljor är onaturligt och farligt.
Tidningen Kosmetiks bloggare Hedvig von Mentzer framhåller att det finns väldigt mycket information i tidningar och på bloggar, men att det ibland brister i källkritik:
- Det som står på nätet plockas upp och sprids och blir till "sannning" även om påståendena saknar grund, säger hon och hänvisar till den stora parabendebatten för ett par år sedan som gjorde det i princip omöjligt att sälja produkter med parabener i, trots att faran var extremt överdriven.
Emma Bergqvist , nordisk marknadschef på Weleda menar att farlighetsdebatten kulminerat och att man i dag hellre fokuserar på känsla och kvalitet - vad man vill ha och använda, snarare än vad som måste undvikas.
Mer om hållbarhet står att läsa i Dagens Handel 7/2015 som landar i brevlådorna denna vecka.