23948sdkhjf

"Ska vi ha dåligt samvete när vi köper kläder?"

Vad är det som gör att vi kan köpa kläder med gott samvete, fast vi egentligen tror att de kan vara tillverkade under usla eller åtminstone tveksamma metoder? Det är en fråga som David Eriksson från Högskolan i Borås har forskat i.
Egentligen handlar det om psykologiska teorier om hur man kan göra saker som man vet inte är det helt rätta, utan att ta ansvar eller må dåligt av det.

– Vi vet att om vi avstår från något för att i stället hjälpa dem som är i nöd så skulle vi kunna göra skillnad. Men ändå slår vi ifrån oss ansvaret och fortsätter som vanligt utan att egentligen få dåligt samvete, säger David Eriksson , som är doktor i textilt management på Högskolan i Borås och som också har en bakgrund från logistik och transport och industriell ekonomi.

Att han har kopplat dessa teorier till just textilbranschen förklarar han med att den är väldigt arbetsintensiv och det hela tiden drivs mot att minska arbetskraftskostnaderna.

– Det gör att många arbetar inom usla förhållanden i textilvärlden, även om det finns starka krafter för att få till en förändring, säger David Eriksson.

Och problemet är att det är så väldigt många led i produktionen - från odling och hantering av råvaror till vävning och färgning fram till sömnad och slutproduktion av varorna.

– Det gör spårbarheten näst intill obefintlig, säger han.

Och konsumenterna vet – eller i alla fall tror – att det existerar en hel del orättvisor i kedjan, men ändå köper vi dessa produkter utan att få dåligt samvete för det.

– Vår globala logistik är uppbyggd på ett sätt som gör att vi inte känner ansvar. Men om ekonomin hade varit uppbyggd så att vi kände annorlunda – vad hade vi gjort då, ställer David Eriksson frågan.

Han är en av talarna på Dagens Handels seminarium om hållbar handel på Entrprenörsveckan i Båstad som arrangeras i slutet av juni.

­– Det finns många företag som gör mycket bra för att komma tillrätta med problemen i textilbranschen. Och målet med min forskning är inte att komma med svar på frågan om vi ska ha dåligt samvete. Men jag vill öppna ögonen för frågan och få oss alla att fundera på varför vi inte gör mer.

Läs mer om seminariet på www.entreprenorsveckanbastad.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.1