23948sdkhjf

Kaffe kan bli bristvara

Kaffet är hotat. Det krävs en omställning till en mer hållbar kaffeproduktion för att inte flödet av kaffe i världen ska sina. Det är utgångspunkten för Nestlés och Zoégas satsning på hållbar produktion. För att nå målet snabbare vänder man sig till kvinnorna.
Redan innan året är slut hoppas man på Zoégas att 100 procent av allt kaffe de köper in ska vara hållbart producerat.
– Det finns inga garantier för att det går, men vi jobbar på så gått vi kan, säger Zoégas marknadschef Cathrine Ossborn .
Hon börjar med att beskriva dagens situation:
70 procent av allt kaffe som Zoégas köper produceras på små familjeägda kaffeplantager. De äldre kaffeträden producerar allt mindre volymer, klimatförändringar gör också skördarna mindre. Sämre inkomster gör att bönderna inte klarar de investeringar som krävs för att hålla produktionen uppe, så många går över till att odla exempelvis blommor, som ger snabbare intäkter. De unga vill inte fortsätta att odla kaffe.
Samtidigt ökar efterfrågan på kaffe med 2,5 procent varje år.

Omställning
− Det krävs en snabb omställning till en mer hållbar produktion, för att inte kaffet ska ta slut, säger Cathrine Ossborn.
Att dammsuga världsmarknaden på rättvisemärkt kaffe eller ekologiskt kaffe är ingen lösning. De volymerna räcker inte på långa vägar. Omställningen till certifierad produktion kräver dessutom resurser som inte finns i småskalig kaffeodling. Nestlé väljer därför att förbättra förutsättningarna och villkoren hos de odlade de redan har.
Detta görs efter en ganska enkel modell för att alla ska kunna åka med på förbättringsresan. Nestlé har utvecklat ett system som de kallar 4C (common code for coffee community) som innebär att
Nestlé ger sina odlare nya kaffeplantor mot att dessa tar till sig ny kunskap om förbättrade metoder.
Bönderna är sedan fria att sälja sitt kaffe till den som betalar bäst.
400 miljoner euro investeras under perioden 2010-2020 i plantor och utbildning. Redan har över 375 000 kaffebönder utbildats.
- Det låter mycket, men i hela världen finns det 20 miljoner kaffebönder så vi behöver nog hålla på ett tag till, säger hon.
Båda vinner
För kaffeodlarna betyder insatserna att de kan producera större volymer av bättre kvalitet och därigenom tjäna mer pengar. För Nestlé betyder det att tillgången på kaffe säkras.
Zoégas tar en betydande roll. Det mörkrostade kaffet som företaget är känt för blandas av bönor från både Latinamerika och Östafrika, men det är de kenyanska och etiopiska bönorna som ger kaffet den speciella Zoégaskaraktären.
Kvinnor mer pålitliga
Cathrine Ossborn berättar att projekten i Östafrika ligger henne mycket varmt om hjärtat. I Latinamerikanska länder som Colombia är kaffebönderna mer vana vid starka kvinnor. I Östafrika är ambitionen att 30 procent av de kaffebönder som deltar i projektet ska vara kvinnor. Motståndet från männen är hårt, men det finns en stark drivkraft att ta med kvinnorna:
− Det är ett välkänt faktum inom biståndsvärlden att man får oändligt mycket bättre utfall i projekt där kvinnor är involverade. Får kvinnor en extra inkomst investerar de i produktionen, lagar tak, ser till att barnen få gå i skola. Män har en tendens att spendera överskottet på puben, säger hon.
Projektet i Colombia som startades 2010 har redan nått betydande framgång. En positiv faktor är att Colombia i dag är ett mycket säkrare land än för bara 10 år sedan.

Politisk oro
Utmaningarna i Östafrika bekymrar dock.
- Där för vi lita till lokala samarbetspartners. Det är inte längre säkert att arbeta där på grund av den politiska situationen. I år hoppas vi på att få en bra skörd av hållbart producerat råkaffe därifrån, men säkra kan vi inte vara. Förra året var det en nytillträdd guvernör som helt sonika lade beslag på hela skörden, berättar hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079