23948sdkhjf

Seg konjunktur i Sverige och Tyskland

Stabilt men inte dynamiskt. Så betecknar tyska och svenska företag konjunkturläget i Sverige respektive Tyskland enligt senaste Tysk-svenska handelsbarometern.
Den Tysk-svenska konjunkturbarometern som Tysk-Svenska Handelskammaren har sammanställt från enkätsvar från exportföretag i båda länder visar bristande investeringar i maskiner, anläggningar och byggsektor. Därför blir det ingen fart på konjunkturen.
Det är den tredje Tysk-svenska konjunkturbarometern som presenteras. Den första presenterades för ett år sedan. Det unika med enkäten är de ”korsvisa bedömningarna”, det vill säga att beslutsfattare på tyska företag med export eller annan kommersiell koppling till Sverige bedömer den svenska konjunkturen och tvärtom.

Mjuka faktorer

Som största utmaningar för framtida konkurrenskraft anger företagen ”mjuka” faktorer som innovationsförmåga, kompetensutveckling och personalrekrytering.

De av handelskammaren tillfrågade svenska och tyska företagen bedömde det konjunkturella läget i respektive partnerland i maj 2015 som stabilt men utan större positiv dynamik.
Jämfört med förra enkäten i november 2014 har indikatorerna knappt rört sig. Även skillnaderna mellan resultaten för Sverige respektive Tyskland är bara marginella.

– Det handlar om ett konjunkturlok med hygglig fart inom alla BNP-aggregat men inte om något snabbtåg. Den privata konsumtionen verkar dras av det snabbaste loket, sammanfattar professor Hubert Fromlet från Linnéuniversitetet som har utvärderat och kommenterat Tysk-svenska konjunkturbarometern.


Privat konsumtion driver

Framförallt investeringsklimatet föranleder oro då inte heller denna undersökning kan visa på ett positivt trendbrott. Företagen håller fortfarande tillbaka med investeringar i maskiner och anläggningar. Tittar man på byggsektorn visar siffrorna att stämningen förblir måttlig även här. Därmed är det den privata konsumtionen som får fortsätta som främsta drivkraft för tillväxt.

.

Mjuka faktorer viktigast för konkurrenskraft


Med tanke på megatrender såsom digitalisering, demografiska förändringar och omställning till en hållbar ekonomi ingick denna gång en fråga om de viktigaste utmaningarna för att behålla och förbättra företagens konkurrenskraft i konjunkturbarometern.
– Resultaten från vår undersökning fokuserar starkt på människan för att kunna tackla den nödvändiga konkurrenskraften. Denna ansats är precis den rätta – och framtidsorienterad. Krav på den ekonomiska politiken finns mer indirekt. De tillfrågade företagen är till stor del beredda att ta frågan om god konkurrenskraft i egna händer, konstaterar Hubert Fromlet.
Det som oroar är dock bristande investeringar i en tid av hårdnande konkurrens:
– Vår konjunkturbarometer visar att svenskar och tyskar ställer in sig på de stora framtidsutmaningarna. Men speciellt om man på allvar vill ta sig an ämnen som innovationsförmåga, produktivitet och digitalisering måste det investeras kraftigt. Att investeringsklimatet fortsätter att ligga på en medelmåttig nivå borde vara ett varningstecken med tanke på framtidens konkurrenskraft. Samtidigt skulle även den aktuella konjunkturen må bra av mer investeringar, säger Ralph-Georg Tischer , vd för Tysk-Svenska Handelskammaren.

Frågorna besvarades mellan 4 och 18 maj 2015. Totalt 110 svenska och 60 tyska exportföretag svarade på den aktuella enkäten. Undersökningen genomförs två gånger per år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063