23948sdkhjf

Så fokuserar parterna på samarbete

Internationella frågor, kompetensutveckling och arbetsmiljö. Det är några av fokusområdena för det nya samarbetsavtal som handelns parter presenterade nu på förmiddagen.
Grundtanken i det nya branschutvecklingsavtalet är att stärka handelns konkurrenskraft och skapa goda villkor för företagens medarbetare.

Det innehåller överenskommelser om alltifrån forskning och utbildning till säkerhet och arbetsmiljö.

På plats på förmiddagens pressträff fanns företrädare för Svensk Handel och KFO från arbetsgivarsidan och från arbetstagarsidan Handels, Unionen och Akademikerförbunden från arbetstagarsidan.

– Ett av målen med samarbetsavtalet är också att öka kunskapen och insikten om handelns betydelse för politiker, opinionsbildare och allmänheten i stort, sade Svensk Handels vd Karin Johansson.

Susanna Gideonsson , förbundsordförande för Handels, var nöjd:

– Från början var vi inte alla fem. Det startade för fyra år sedan med oss, Handels, och KFO som började ett liknande samarbete. Jag är glad över vi nu är fler och därmed har större styrka att utveckla handeln som bransch.

En gemensam syn

I botten på avtalet ligger parternas gemensamma grundsyn på handelns roll och betydelse. Det här avtalet är tänkt att bredda samarbetet mellan parterna. Det ska bli en plattform som man gemensamt kan agera utifrån för att få till ”effektiv dialog med beslutsfattare, optionsbildare och allmänhet”..

– Att vi är här, med våra jurister, ekonomer och ingenjörer, illustrerar hur komplex handelns verksamhet är och vilka utmaningar med digitalisering och globalisering den står inför. Vi är glada att kunna ta det här steget gemensamt, sade Mikael Andersson , på plats för Akademikerförbunden samlat, annars förhandlingschef på Civilekonomerna.

Sex fokusområden

En del samarbetsområden är helt nya: ekonomi, omställning och internationella frågor. Andra finns det redan former för. Vad gäller nyttan av att framföra svenska åsikter gemensamt på en internationell arena, som i Eu, sade Susanna Gideonsson:

– Många gånger när vi //och arbetsgivarsidan// träffas i Bryssel så säger vi ju samma saker. Och vissa frågor skulle tjäna på att vi kan föra fram våra ståndpunkter gemensamt.

Det kan till exempel gälla frågor om csr- och arbetsmiljö.

Omställningsfrågor

Ett annat nytt samarbetsområde handlar om möjlighet till effektiv omställning i en bransch i mycket snabb förändring.

– Jag brukar säga att handeln är en av de mest dynamiska branscherna: både med flest konkurser och flest nystartade företag. Då måste vi ha utbildning och omställningsmöjligheter för att möta dessa framtidens utmaningar, sade Susanna Gideonsson.

Jobbet görs hos parterna

Utifrån avtalet, som för övrigt skrev på efter pressträffen, bildas ett antal råd/nämnder och kommittéer.

De utformas lite olika. I de fall de är operativa, som till exempel Handelns yrkes- ch kompetensnämnd som exempelvis kvalitetssäkrar och validerar utbildningar, kommer det att finnas personal på plats. I andra fall kommer de olika parternas ledamöter göra det mesta jobbet hemma på kammaren mellan mötena.

Skrivningar om kollektivavtalen

I branschutvecklingsavtal finns nu också för första gången på pränt det som tidigare varit ett gentlemans/women agreement mellan parterna på handelns område.

Här finns till exempel skrivningar om att parterna är överens om att ”avtalsförhandlingarna inom handeln ska föras ansvarsfullt och konstruktivt”. Här stipuleras att parterna ska genomföra en gemensam avtalsträff inför påbörjande av varje avtalsrörelse – innan någon av parterna offentliggjort några av sina avtalskrav.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094