Här är branschernas samarbetsområden
– Så här vill vi stärka handelns konkurrenskraft och inte minst säkerställa goda villkor för handelns alla medarbetare. Det sa Svensk Handels vd Karin Johansson när hon nu på förmiddagen presenterade det nya samarbetsavtalet mellan handelns parter.
– Det bygger på en samsyn om handelns roll i ekonomin, sade Karin Johansson på pressträffen.
Läs mer om de olika samarbetsområdena, somliga helt nya – som det ekonomiska rådet och det internationella – andra utökade.
EKONOMI
Parterna ska bilda Handelns ekonomiska råd. Med tre välrenommerade ekonomer i spetsen, ännu inte officiellt vilka, ska rådet ta fram rapporter och lämna rekommendationer i ekonomiska frågor för att sprida kunskap om handeln i Sverige.
FORSKNING OCH UTVECKLING
Här finns redan Handelns utvecklingsråd, HUR, som nu ska få utökade uppgifter. Som redan idag en av Sveriges största finansiärer av handelsforskning ska rådet ges ytterligare möjligheter att genom stipendier och bidrag till forskning och utveckling stärka den svenska handelsnäringen.
YRKES- OCH KOMPETENSFRÅGOR
Parterna bildar Handelns yrkes- och kompetensnämnd. Den ska stötta och utveckla handelsinriktad utbildning för att höja handels yrkesstatus och säkra kompetensförsörjning. Nämnden ska också kvaliitetssäkra utbildningar och validera utländsk kompetens.
OMSTÄLLNING
Parterna ska bilda handelns omställningsråd, som ska föra en dialog med bland annat staten för att se till att de omställningsmöjligheter som finns kan nyttas effekt av handelns företag och medarbetare.
ARBETSMILJÖ OCH SÄKERHET
Handelns arbetsmiljökommitté ska arbeta för att skapa en bättre och säkrare arbetsmiljö inom handeln, Den ska initiera forskning, producera informationsmaterial och bedriva opinionsbildning. Samarbete ska ske med aktörer som Arbetsmiljöverket, Brottsförebyggande rådet, polisen, handelns företag, medarbetare och säkerhetschefer.
INTERNATIONELLA FRÅGOR
Parterna ska bilda Handelns internationella råd, som ska stärka handelns röst i internationella sammanhang. Det kan handla om csr-frågor och arbetsmiljöfrågor där parterna har en samsyn som kan ge starkare internationellt avtryck om den framförs samfällt.