Stärkt ekonomi med riskerna kvar
Det går bra för Sverige nu. Samtidigt pekar Konjunkturinstitutet ut ett eventuellt boprisfall som den största inhemska risken.
Det fortsätter att gå relativt bra för Sverige med en sysselsättning som stiger och god aktivitet på hemmaplan. BNP förväntas öka med 2,8 procent 2015 och 3,2 procent 2016.
Men i den för Sveriges export så viktiga omvärlden spretar utvecklingen. I USA föll BNP första kvartalet och även i flera tillväxtekonomier bromsade tillväxten in. Mer positivt är återhämtningen i euroländerna som nu ser ut att stå på fastare grund.
Tjänsteexporten allt viktigare
I rapporten beskriver Konjunkturinstitutet hur den svenska ekonomin befinner sig i en omvandlingsfas då varuexporten har fått en allt mindre betydelse i förhållande till tjänsteexporten och den inhemska efterfrågan.
Tjänsteproduktionens andel av både förädlingsvärdet och sysselsättningen stiger stadigt. Det skapar förutsättningar för fortsatt tillväxt trots en svag industrikonjunktur i omvärlden.
Växande svensk efterfrågan
Den inhemska efterfrågan växer jämförelsevis starkt framöver. Det innebär att efterfrågan på arbetskraft ökar, framför allt i offentlig sektor och privata tjänstebranscher. Sammantaget väntas sysselsättningsgraden, det vill säga sysselsättningen som andel av befolkningen 15−74 år, öka till 66,5 procent i år och öka även nästa år.
Samtidigt som sysselsättningen fortsätter att öka så växer arbetskraften i nästan samma takt, bland annat på grund av flykting- och anhöriginvandring. Det gör att arbetslösheten förblir hög länge än.
Under 2016 väntas arbetslösheten bli 7,5 procent. En stor andel av de arbetslösa bedöms då tillhöra grupper som har svårt att få en varaktig förankring på arbetsmarknaden.
Boprisfall största risken
Riskerna för en svagare konjunkturutveckling dominerar fortfarande. Det låga internationella ränteläget har ökat risken för prisbubblor.
I Sverige är den största inhemska risken ett markant fall i bostadspriserna. I kombination med en hög skuldsättning hos hushållen skulle ett plötsligt prisfall kunna hämma konjunkturåterhämtningen påtagligt, skriver rapportförfattarna.
En annan risk är att ombalanseringen i den kinesiska ekonomin mot mer konsumtionsledd tillväxt sker abrupt till följd av fallande investeringar. Med ett begränsat utrymme för ekonomisk-politiska stimulanser blir det svårare för många länder att motverka negativa effekter på realekonomin.