Teknikmagasinet sålt
Teknikmagasinet är sålt till riskkapitalbolaget Segulah. Framöver kan börsen vara ett alternativ.
Omsättningen 2014 var 819 miljoner med ett resultat efter finansnetto på närmare 15 miljoner.
Grundarna med i styrelsen
Teknikmagasinet grundades 1989 av Jannis Östlund , Urban Printz och Bengt-Åke Printz . Första butiken öppnades i i Skärholmens centrum, december 1989.
– Vi är mycket nöjda med att få Segulah som ny majoritetsägare och välkomnar deras stöd när Teknikmagsinet nu tar nästa steg i expansionen. Som en del av denna process över-lämnar vi det dagliga ledarskapet till nya vd:n Sarah Falk och övriga medlemmar i ledningen. Vi kommer att även fortsättningsvis stödja verksamheten genom vårt arbete i styrelsen, säger Jannis Östlund och Urban Printz i ett uttalande.
Dessa båda och övriga i ledningsgruppen kommer fortsätta att vara stora aktieägare i bolaget.
Formellt är det bolaget Teknikintressenter i Norden AB som säljs.
Dagens industri uppskattar att prislappen för affär är runt 600 miljoner kronor.
Horistont på upp till sju år
Segulah är ett riskkapitalbolag med en investeringshorisisont på mellan fem till sju år, den tid man vill ha på sig för att skapa vad som beskrivs som ”förändring och uthålligt värde”.
I nuvarande portfölj ingår till exempel Gunnebo. Tidigare har man varit inne i bolag som Medstop och Joy.
– Teknikmagasinet har ett unikt koncept med flera expansionsmöjligheter. Segulah är glada över att ha blivit utvalda som partner för den kommande expansionen och ser fram emot att samarbeta med företagsledningen i den fortsatta tillväxten, säger Henrik Lif , artner på Segulah advisor.
Affärstidningen Dagens industri berättar mer om bakgrunden och affären i gårdagens tidning.
De nya ägarna har som målsättning att öppna minst 15 butiker per år och elda på expansionen i Norge och Finland. Tillväxt ska också ske i befintliga butiker och online.
Idag är kedjans nätförsäljning 2,5 procent. Den ska upp. Henrik Lif jämfört med "liknande bolag som ligger mellan 7 och 10 procent" i onlineförsäljning.
Kan gå till börsen
Idag är bolaget för litet för börsen, men framöver kan det vara ett alternativ.
– Får vi upp omsättning till 1,5 miljarder kronor är det ett bolag som är lämpligt för börsen, säger Henrik Lif i intervjun med Dagens industri.
Tidningen skriver om tidigare riskkapitalvändor för Teknikmagasinet. 2004 köpte brittiska riskkapitalbolaget 3i kedjan. 2011 såldes Teknikmagasinet vidare till Seb venture capital. Några år senare köpte Janis Östlund, Bengt-Åke Printz och Urban Printz tillbaka bolaget.