Hållbart för handeln i Båstad
– För inte längre sedan var det lite märkvärdigt att arbeta med hållbarhet i handeln. Men nu ser företagen nya affärsmöjligheter här. Det sa Thomas Karlsson, chefredaktör på Dagens handel, vid introduktionen på handelsavsnittet för Entreprenörsveckan i Båstad.
– Nu ställer kunderna krav och nu är det nödvändigt att tänka hållbarhet i handeln. Men alla har inte kommit så långt som de talare vi kommer att lyssna på här i eftermiddag, introducerade Thomas Karlsson eftermiddagens första talare: Jens Hultman , vid centrum för handelsforskning vid Lunds universitet.
Jens Hultman talade på temat hållbara leverantörskedjor. Han konstaterade att dagligvaruhandeln och kläder har haft "miljö-sökljuset" på sig. Därtill finns flera förklaringar.
– Här finns stora aktörer som de stora kedjorna. Samtidigt är det som vi stoppar i munnen och har närmast kroppen något som vi intresserade av att veta var de kommer ifrån.
Svårt kontrollera allt
Detaljhandeln är komplex och därmed svårkontrollerad ur hållbarhetsaspekt.
Det handlar både om detaljhandelns specialiserade natur, som i sig är en utmaning, och den vanligt förekommande breda floran av leverantörer och underleverantörer. Det kan vara små, små leverantörer långt ute på landsbygden i Kina. Och på andra sidan av skalan, finns stora leverantörer som kan vara flerdubbelt större än den svenska kedja som gör inköpen och därmed en tuff förhandlingspartner.
Frågor som löner, arbetstid och försäkringar ställer också krav på uppföljning och analys.
Det går dock inte att kontrollera allt hela tiden, men lokal närvaro och tydliga sanktionsmöjligheter för de leverantörer som inte följer uppgjorda avtal, är viktiga faktorer, enligt Jens Hultman.
Ett sätt att skilja ut sig
Hållbarhetsarbete kostar.
– Men man ska se det som en möjlighet att särskilda sig från konkurrenterna, sade Jens Hultman.
Och hållbarhetsarbete är en process.
– Målet förflyttas hela tiden och det naturliga är att ta det steg för steg, sade Jens Hultman som pekade ut ett nyckelbegrepp:
– Inköpsarbetet är det absolut viktigaste i hållbarhetsarbetet för en retailer.
Man behöver inte vara ofelbar i sitt hållbarhetsarbete.
- En hållbar leverantörskedja handlar inte om att göra allt rätt hela tiden. Utan mer om att ha rätt beredskap, sade Jens Hultman som konstaterade att många företag som idag arbetar aktivt med hållbarhet någon gång har gått igenom en kris vad gäller hållbarhetshantering eller negativ publicitet och därmed fått en skjuts framåt.