Nya förpackningar förbättrar världen
På Entreprenörsveckan i Båstad höll Dagens Handel och tidningen Packmarknaden ett seminarium om förpackningar där banbrytande nyheter presenterades.
– När man öppnar ett e-handelpaket får man oftast hem en vara och en massa skräp i form av kartong plast och papper, säger Jonne Hellgren.
Repack är en påse som kunden kan skicka tillbaka varan i. Den håller att använda minst 20 gånger, och den är tillverkad av återvinningsbar plast.
- I dag har vi kunder bland finska e-handlare, vilket innebär att vår förpackning inte är känd i resten av världen, säger han. Ambitionen är att bli globala, och nu är en stor europeisk e-handlare ny kund.
Han berättar att de konsumenter som väljer Repack är sådana som e-handlar mycket, och att möjligheten att använda Repack har ökat kundlojaliteten högst väsentligt.
En förpackningsinnovation som kan förändra matdistribution kommer från företaget Ifoodbag. Företagets ledare Karl Fallgren beskriver Ifoodbag som en påse, i ett träbaserat kompositmaterial som håller kylvaror kylda i 24 timmar i ett slutet system.
- Det kommer att förbättra möjligheterna att distribuera e-handlade matvaror utan att behöva använda kylbilar, säger Karl Fallgren.
Han berättar att företaget också har ett projekt i gång i ett afrikanskt land:
- I Afrika förstörs mycket mat, samtidigt som människor svälter.Vi arbetar med stöd av Sida på att distribuera mat till svältande människor, säger han.
Ifoodbag håller på att patenteras, och tillverkningen har ännu inte kommit igång, men redan har företaget order från flera svenska kedjor. Även utländska kedjor är på gång.
Redan 2016 räknar Karl Fallgren med att Ifoodbag ska vara ett globalt företag.
- Teknologin är banbrytande, och kan förändra världen till det bättre, säger han.