23948sdkhjf

Svenskar mogna att näthandla mat

Dagens Handel och Visma anordnade på tisdagen en frukost på temat ”Digitala och mobila köpbeteenden i dagligvaruhandeln”. Kunderna är mogna men handeln sackar är slutsatsen.
HUI research har tillsammans skrivit en rapport i ämnet som presenterades av Lena Larsson , vd för HUI research.
Hon berättar att dagligvaror på nätet är en snabbt växande sektor, visserligen från låga tal. Prognosen för 2015 är att mat på nätet ska omsätta 4 miljarder, det är endast 1,5 procent av den totala dagligvarumarknaden. Tillväxten under det senaste året har varit hela 40 procent.
Enligt undersökningen är kunderna digitalt mogna, men dagligvaruhandeln erbjuder inte så stora möjligheter att näthandla mat.
Visserligen är det många dagligvaruhandlare som har egna appar, och många laddas ner, men de används inte så mycket av kunderna.

I publiken sitter Arne Andersson , Postnords e-handelsexpert. Han menar att felet ofta kan ligga i att det saknas fungerande fritt wi-fi i butikerna. Då blir det svårt att använda appen på plats.
Peter Fischer , på Visma Retail framhåller att det måste finnas ett helhetstänk när köpprocessen digitaliseras. Apparna måste fylla en funktion i hela köpprocessen.
Ett problem är också att unga konsumenter inte ser fördelarna med dagligvaruhandelns appar.
Undersökningen bygger på två fokusgrupper och 1000 konsumentenkäter.
Det man kommit fram till är att unga konsumenter vill ha appar som ger dem möjlighet att:

1. Ta emot och använda erbjudanden och rabatter
2. Hitta varorna i butiken
3. Inköpslistor
4. Självskanna varor
5. Söka inspiration
6. Betala
7. Hitta till butiken

I den avslutande paneldebatten deltog Maria Hamrefors , Akademibokhandeln, Mats Munther Ica Sverige och Mattias Berg , Mathem.
Den fråga som diskuterades var hur kunden ska förmås ta steget att börja handla mat på nätet.

Mattias Berg på Mathem framhåller vikten av kvalitet och perfekt logistik. Det ska vara så lätt och bekvämt och spara så mycket tid att kunden upplever att vardagslivet blivit lättare.

Maria Hamrefors som kommer från en helt annan bransch menar att dagligvaruhandeln behöver utveckla riktigt bra tjänster, men att de därför inte ska glömma att även utveckla butikerna.

Mats Munther från Ica fick frågan varför det dröjt så länge innan Ica börjat med e-handel. Han replikerade att digitaliseringen pågått länge, men i form av lokala initiativ. Att Ica nu börjat utveckla ett brett program för e-handel handlar om att både organisationen och kunderna är mogna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079