Efterlyser mer utbildning inför digitalisering
Fler åtgärder för att göra svensk arbetskraft redo att möta digitaliseringen. Det efterlyser fackförbundet Unionen, men delar samtidigt regeringens syn på den ekonomiska utvecklingen.
Deras främsta roll är är tydligen som skattebetalare, skriver förbundet lite ironiskt och efterlyser tydliga satsningar på ”tjänstemannafrågor” som kunskap, kompetens och innovationer. ”Näringspolitiken måste prioriteras tydligare om Sverige ska fortsätta vara en ledande kunskapsnation.”
– Sveriges konkurrenskraft i en allt mer globaliserad värld är helt beroende av kunskap, kompetens och innovationer. Detta inser regeringen men genomför samtidigt skattehöjningar som minskar drivkraften till ökat ansvarstagande, mer utbildning och extra jobbinsatser. Det är att gå baklänges in i kunskapssamhället, säger Unionens chefsekonom Lars Jagrén .
Digitalisering kräver fortbildning
Unionen lyfter fram digitaliseringens omvävlande roll för jobben, något som får konsekvenser för allt fler. Det kräver regelbunden kompetensutveckling under ett helt arbetsliv.
– Varje dag förnyas kraven på kompetensutveckling. Unionen saknar därför tydliga förbättringar av studiemedelssystemet för yrkesverksamma. Tjänstemännen måste kunna fylla på med kompetensutveckling och utbilda sig genom hela arbetslivet. Det skapar nya jobb, säger Lars Jagrén.
"Industriavtalet ska vara norm"
Överlag konstaterar han att Unionens bild av den svenska ekonomin ” i hög grad” stämmer överens med regeringens. En viktig skillnad är dock att regeringen gör en mer optimistisk bedömning av arbetslösheten än Unionen.
– En mycket viktig faktor för en bra löneutveckling och en god utveckling på arbetsmarknaden är att industriavtalet fortsätter att vara norm på arbetsmarknaden. Det är förvisso inte regeringens uppgift att lösa lönerörelsen och tjänstemännens villkor, men regeringen kan bidra med bra förutsättningar, säger Lars Jagrén.