Kunden allt mer medveten som sitt "data-värde"
Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg har i rapporten ”Stadsrum – trender för framtidens handel” tittat närmare på utvecklingen. Grundfrågan är hur man kan bygga attraktiva butiksmiljöer, handelsplatser och mötesplatser för en allt mer brokig och heterogen publik som dessutom i ökad utsträckning räknar med att smidigt kunna röra sig mellan fysiska och digitala miljöer.
Frågan om mobil kartläggning av kunderna ägnas också ett stort avsnitt i rapporten.
Shopping blandas med annat
Rapporten ger flera exempel på nytänkande. I Westfields shoppinggalleria i San Francisco finns en kontorsmiljö mitt i shoppinggallerian där medarbetare både hos nya start-upföretag och mer etablerade kan slå sig ner och jobba. De har också möjlighet att presentera sina nyheter för shopparna i gallerian. I förlängningen en möjlighet för besökarna att ta del av nya idéer och tankar.
– Något av det mest intressanta som sker inom stadsutveckling just nu är framväxten av så kallade hybridrum, där tidigare separata funktioner allt mer blandas samman.Gränsdragningen mellan privat och offentligt börjar lösas upp, säger till exempel Paul Alarcón , hållbarhetschef hos Stockholms stad och expert inom urbanisering i rapporten.
Färre klara gränser
När ålder och kön blir alltmer trubbiga instrument för att förstå kunden, blir det också allt svårare med massmarknadsföring. Pigga seniorer som inte ser sig som klassiska pensionärer och könsroller och familjebildningar som bli allt mer mångfacetterade, kräver ett mer ”skräddarsytt” tilltal.
Arbete och fritid flyter ihop, och kunden blir mindre passiv mottagare och mer aktiv konsument.
Utmaningen för fastighetsägare och detaljhandlare blir då att kunna tilltala den nya tidens konsument för att fortsätta vara relevanta. Rapporten konstaterar att utvecklingen till stor del drivs av digitaliseringen. Den kund som är van vid ”online-logik”, ett stort utbud som enkelt kan sorteras utifrån olika parametrar, vill ha lite av samma sak i butikerna.
Att hjälpa kunden välja
Kuratorskap, att hjälpa kunden att välja, lyfts fram som ett framtidsinriktat förhållningssätt. Liksom dynamiska och föränderliga handelsmiljöer, som inte bara fylls av kommers utan kanske också med konst och tillverkning/hantverk.
Rapporten exemplifierar med Story på Manhattan i New York, en butik som regelbundet förändrar hela sitt butikskoncept utifrån en ny rubrik. Butiken jobbar lite som en tidning, med ett nytt tema för varje utgåva. Temat kan vara till exempel ”kärlek” eller ”semester” och utifrån detta handplockar olika kända profiler sina favoritprodukter som presenteras tillsammans med personliga kommentarer.
Skyltdockorna som pratar med mobilen
Det brittiska varuhuset House of Fraser har utrustat sina skyltdockor med beacons. De kunder som valt att ladda ner appen kan få så vis, direkt till sina mobiltelefoner, få information om klädernas pris och var i butiken de finns att köpa. Dessutom finns direktlänkar för att kunna köpa plaggen via hemsidan.
Det här är ett exempel ur rapporten på hur kunden kan nås med specialanpassade erbjudanden.
Att få något i utbyte
Rapporten presenterar också resultatet av en undersökning om svenskarnas inställning till digital kartläggning i kommersiella syften.
Sju av tio svenskar är beredda att dela med sig av uppgifter om ålder och kön när de shoppar i en butik eller handelsplats, förutsatt att de får någonting i gengäld, visar United Minds och Atrium Ljungbergs undersökning.
Unga går längre
Och nästan hälften är beredda att gå längre. 49 procent är beredda att dela med sig av sina intressen till butiker eller handelsplatser när de shoppar, också då i utbyte mot att de får någonting i gengäld.
Men bilden är inte entydig, för samtidigt visar samma undersökning är nästan lika många inte riktigt litar på att företagen använder personlig information med respekt för integriteten.
Viljan att dela med sig av personlig information ökar, speciellt hos yngre. Samtidigt paras det med en allt större insikt om att informationen är värdefull för företagen, så kunden börjar att mer kräva att få något i utbyte.