Prisad stad satsar på centrum
Det här är kommunen som sagt nej till externa handelsetableringar. Det gav priset som Årets stadskärna. – Här är vi unika. Och moderna. Många andra städer börjar nu vilja hitta tillbaka till stadens centrum som mötesplats, säger Jan Malmgren, samhällsutvecklingsdirektör i Varbergs kommun.
– Vi har en stadskärna med låga trähus, en rest från 1600-talet. Den är av riksintresse och den värnar vi om. Den ska vara A-läge för shopping och upplevelser, säger Jan Malmgren .
I Varberg finns ingen externhandelsplats.
– Här i kommunen har vi aktivt sagt nej till externhandel eftersom den slår ut stadskärnan, säger Jan Malmgren och fortsätter:
– Men en sådan här policy kan bara fungera om det finns en bred politisk enighet kring detta och en bred samverkan i samhället. Och i Varberg har vi över åren lyckats hålla ihop handelsfrågor och stadskärnefrågor.
Många kommun tror att lagstiftningen bjuder att externhandeln måste släppas fram, om propåerna kommer.
– Men kommunen har planmonopol! slår Jan Malmgren fast. och fortsätter:
Han fortsätter:
– Sedan är det många kommuner som vacklar. När en stor investerare visar intresse, kan det vara så attraktivt att man glömmer att ställa motkrav.
Han berättar om stora kedjeföretag som velat etablera sig vid motorvägsmoten kring Varberg.
– Vi har då kunnat säga Tack, men nej tack och istället välkomnat till en mer stadsanpassad handel. Först blir ofta reaktionen negativ. Men vi har goda exempel på när vi fått till en annan placering som mer ansluter till staden och där investerarna också blivit nöjda.
Det händer fler saker i Varberg till stadskärnans fromma. Efter 30 år av stötande och blötande är det klart: som en del av ökad framkomlighet på Västkustbanan kommer tågtrafiken i Varberg att ledas ned i tunnlar. Bygget påbörjas 2018.
Därmed får staden mer tillgång till vattenlinjen.
– Samtidigt flyttar vi bort en del av hamnen och kan bygga ner staden mot vattnet, säger Jan Malmgren.