23948sdkhjf

City Gross byter till fossilfritt bränsle

Genom att ersätta traditionell diesel med bränsle från skogsavfall, slakteriavfall och rester från växtriket minskar Citygross koldioxidutsläppen från de egna lastbilarna med upp till 90 procent.
Sedan i höstas är hela City Gross Svanenmärkt: alla butiker och hela grossistverksamheten. Nu tar man nästa steg och fasar ut traditionell diesel till förmån för fossilfritt och förnybart bränsle i de egna lastbilarna.

– Vi var första dagligvarukedja som fick med hela grossistverksamheten i Svanenmärkningen, säger Urban Lång , transportutvecklare på Bergendahls Food.

Nu är det dags för nästa steg. Bränslet HVO100 (HVO står för hydrerande vegetabiliska oljor) framställs av skogsavfall, slakteriavfall och rester från växtriket. Det ska nu ersätta vanlig diesel i City Gross egenägda åkeriverksamhet. De egna bilarna står för cirka en tredjedel av transporterna.

Bränslebytet gör att koldioxidutsläppen från de egna lastbilarna minskar med upp till 90 procent.

- HVO100 känns som ett klimatsmart fossilfritt alternativ till traditionell diesel för våra lastbilar och stämmer väl med vår Svanen-certifiering och övergripande miljöambition, säger Urban Lång och fortsätter:

– Det här drivmedlet motsvarar nästan den traditionella dieseln, vilket gör att de flesta lastbilar kan använda det direkt.

Circle K byggde om tankstation

City Gross centrallager ligger i Hässleholm och hela omgörning har gjorts möjlig genom att av Circle K byggt om sin tankstation på Bultvägen i Hässleholm.

Detta var i sin tur ett resultat av att City Gross teamade ihop sig med med frukt- och gröntgrossisten RP-Frukt och transportföretaget KGT-trafik, som också finns i Hässleholm och kör egna lastbilar, och uppvaktade Circle K om saken.

Få partner att byta

– Nästa steg blir att få också våra samarbetspartners att byta till fossilfritt bränsle, säger Urban Lång.

Den trånga sektorn just nu är att bränslet inte går att tanka överallt i landet.

I pressmeddelandet lyfter City Gross fram andra hållbarhetsaktiviteter: arbete för att minska matsvinn och energiförbrukning, ett brett sortiment av ekologisk mat, produkter från hållbart fiske och miljömärkta förbrukningsvaror som diskmedel, tvättmedel och hygienartiklar. Ett exempel på det senare är att man var först i Sverige med både Svanen- och FSC-märkta blöjor som lanserades 2013 under eget varumärke.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08