23948sdkhjf

Fortsatt tufft för kläder och sport

Den preliminära försäljningssiffran för detaljhandeln landade på cirka 60,6 miljarder kronor i mars. Sällanköpsvaruhandeln ökade med 2,4 procent, Dagligvaruhandeln backade, med 2,2 procent.

Totalt ökade omsättningen för detaljhandeln med 1,0 procent, mätt i löpande priser, mellan mars 2016 och mars 2017.

Det visar Detaljhandelsindex för mars 2017. 

Påsken ställer till det

En viktig förklaring till månadens svaga utfall är att jämförelsen sker mot påskmånaden mars 2016, förklarar Hui Reserach. Påsken är den näst största mathelgen, endast slagen av julen, och inbringar drygt 20 procent mer försäljning än en normal vecka. Som ett resultat var dagligvaruhandelns preliminära försäljningstillväxt under mars månad svag och landade på minus 2,2 procent.

Korrigerat för den negativa påskeffekten ökade dagligvaruhandelns försäljning med 1,9 procent. Nästintill all tillväxt förklaras dock av prishöjningar, den prisjusterade ökningen var i princip obefintlig. HUI:s bedömning är att dagligvaruhandelns preliminära tillväxttakt för första kvartalet sannolikt kommer att revideras upp med en dryg procentenhet i samband med den definitiva skattningen som sker i maj. Bakgrunden är bland annat att utvecklingen för branschen är mycket svag sett till den faktiska befolkningstillväxten.

Fortsatt tufft för kläder och sport

För sällanköpsvaruhandeln missgynnar påsken försäljningen då flera sammanhängande röda dagar skapar intresse för andra aktiviteter än shopping, vilket gör fjolårets jämförelsetal svaga.

Trots försprånget i mars hade flera delbranscher det tufft under månaden. Klädhandeln och sporthandeln, som har haft en miserabel inledning på året, uppvisade sjunkande försäljning även under mars månad. Årets vintersäsong, med brist på snö och kyla, har visat sig ovanligt tuff för aktörerna och inledningen på vårsäsongen har inte förbättrat utsikterna. Med tanke på att påsken infaller i april i år får dessa branscher sannolikt vänta ett tag till på en vändning.

Bygghandeln på högvarv

HUI Reserach kallar bygghandeln för "detaljhandelns utropstecken", en bransch som gått starkt under hela inledningen av 2017. Mars var inget undantag. Bygghandelns försäljning steg med hela 12,8 procent.

Branschen går på högvarv med minusränta och högkonjunktur, men den starka utvecklingen kan inte tillskrivas konsumentmarknaden. Enligt Skatteverket har både antalet ROT-köpare och ROT-utbetalningarna minskat under 2017. Försäljningshaussen kommer sannolikt istället från en rekordhet nyproduktionsmarknad. För byggmaterialhandeln innebär denna marknadsförskjutning en svagare lönsamhetsutveckling då större byggbolag förhandlar till sig bättre inköpsvillkor än gemene man. 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093