23948sdkhjf

Så snabbt växer apoteksbranschen

Branschrapporten visar en mogen bransch i tillväxt. Apotekstätheten är fortfarande låg i Sverige så det finns potential.

Årets branschtrapport från Apoteksföreningen visar att det under 2013 öppnades 34 nya apotek i Sverige, många på platser som tidigare inte haft något apotek.

Sedan omregleringen 2009 har antalet apotek ökat med 50 procent och nu finns totalt 1392 apotek. Öpettiderna har ökar med tio timmar i veckan, vilket innebär att det totala öppettiderna har ökar med 85 procent sedan 2009.

Det går bra för branschen, antalet apotek fortsätter att öka och även branschens sammantagna omsättning går upp. Apoteksmarknaden är numera en mogen marknad. Fokus ligger på apotekens kärnverksamhet men nya produkter, tjänster och samarbeten utvecklas av de olika aktörerna på marknaden, säger Johan Wallér vd för Sveriges Apoteksförening i ett pressmeddelande.

Han framhåller dock att apotekstätheten fortfarande är mycket låg i Sverige jämfört med andra länder i Europa.

Servicen har blivit bättre på svenska apotek. 2016 direktexpedierades 95,4 procent av alla recept. Dessutom har e-handeln ökat där man kan beställa sina läkemedel dygnet runt. E-handeln erbjuds i hela landet.

Omsättningen på öppenvårdsmarknaden blev 40,1 miljarder kronor 2016, vilket motsvarar en ökning med 5,4 procent jämfört med året innan. Ökningen bestod till stor del av antalet sålda varor (till skillnad från omsättningsökningen 2015 som främst berodde på högre genomsnittspriser på förskrivna läkemedel). 75 procent av omsättningen för 2016 var förskrivna läkemedel, 10 procent receptfria läkemedel och 15 procent var handelsvaror.

 Eftersom marginalen på förskrivna läkemedel är mycket låg, och inte kan påverkas av de enskilda apoteken, ökar andelen handelsvaror, det vill säga kosmetika, hudvård och andra välbefinnandeprodukter.

E-handeln är det segment som växer fortast.

Omsättningen i e-handel har ökat från ca 80 miljoner kronor per månad i april 2015 till runt 200 miljoner. Det motsvarar en ökning med 150 procent. Totalt står e-handeln för 4,3 procent av den totala omsättningen och 5,4 procent av den totala volymen på öppenvårdsmarkanden 2016.

- E-handeln ökar tillgängligheten till läkemedel till exempel i glesbygd. Kunderna är mycket nöjda med e-handeln vilket medför att apoteken utvecklar nya tjänster. Till exempel kan kroniker numera prenumerera på hemleverans av läkemedel. Att få rådgivning och ställa frågor via nätet kan av många kunder också upplevas som enklare. Allt talar för att e-handeln kommer att fortsätta öka spår Johan Wallér.

Källa: Sveriges Apoteksförening

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125