Handlare riskerar medverka till terror

| Av Dagmar Forne | Tipsa redaktionen

Helt omedvetet förstås, men reglerna är hårdare än vad många tror. Dagenshandel.se har kollat med Finansinspektionen vad som gäller.

Handeln har ett ansvar när det gäller att försöka förhindra och att rapportera misstänkt penningtvätt och terrorismfinansiering. Det är det klara budskapet från Finansinpektionen, FI.

Sophie Bahgat på Finansinspektionen säger att detaljhandlare är skyldiga att lämna en penningtvättsrapport till Finanspolisen om en transaktion är misstänkt efter vidare granskning, exempelvis att en kund köper ett smycke, en bil eller en antikvitet kontant. Om kunden kort efter transaktionen gör ett återköp, och får ett kvitto på detta kan man misstänka att handlaren varit med att göra svarta pengar vita. Särskilt om kunden begär att pengarna ska sättas in på ett konto som inte användes från början.
Mystiskt är det också om en kund köper exempelvis en båt på avbetalning och efter kort tid  betalar tillbaka hela krediten kontant.

Anmäl
Handlare som misstänker penningtvätt ska rapportera till Finanspolisen. Detta är ingen polisanmälan, det avslöjas aldrig vem som anmält, och det är spelar ingen roll om transaktionen genomförts eller om handlaren har avstått från affären, säger Sophie Bahgat.
Hon framhåller att det inte behöver finnas några direkta bevis på att transaktionen skulle vara ett sätt att tvätta pengar, bara att den faller lite ur ramen för vad som är normalt.
Det gäller också att vara uppmärksam på vem det är som köper varan:
Handlaren är faktiskt skyldig att göra vidta en ytterligare granskning när en affär framstår som ovanlig, säger hon.
Dessutom är det enligt penningtvättslagen förbjudet att berätta för kunden att man rapporterar transaktionen till Finanspolisen.

Var uppmärksam
Grossistföretag och e-handlare behöver vara uppmärksamma av flera anledningar. Dels kan de bli lurade av företag på obestånd, dels kan de ovetandes användas för penningtvätt och terrorismfinansiering. Också här gäller det att vara mycket noga med vem man gör affären med. Om en kund vägrar att lämna dokumentation som styrker transaktionens syfte, pengarnas ursprung eller vem som är den tänkta mottagaren. Onödigt komplicerade transaktioner är också en varningsklocka, exempelvis om kunden vill skicka pengarna till Tyskland via Dubai.
Hon framhåller också att man bör vara försiktig om en person verkar vara bulvan för någon annan, inte verkar vara densamma som den faktiska kontoinnehavaren, om kunden är ett företag vars uppgivna omsättning och verksamhet inte verkar stämma med transaktioner som företaget genomför. Plötsliga stora transaktioner som inte stämmer med kundens normala beteende och som inte får en rimlig förklaring bör också rapporteras till Finanspolisen.

Små farliga transaktioner
Terrorismfinansiering är ett svårt kapitel. Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen sade vid ett seminarium för ett år sedan att man tidigare sett de stora transaktionerna som farliga, medan man nu insett att det är små transaktioner som utgör den verkliga faran. Personer som köper tält och kängor i en vildmarksbutik, hur kan man veta att de inte planerar en vandring i svenska fjällen utan i stället avser att ge sig till Syrien och ansluta till IS? Vad ska stadsjeepen användas till? Hur kan man kontrollera att människor som tar SMS-lån verkligen kommer hem och betalar tillbaka lånen efter semestern?
– Visst är det svårt att veta, men jag upprepar med en papegojas envishet att det är viktigt att rapportera, säger Sophie Bahgat.

Samverkan
Finansinspektionen leder ett stort arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism i vilket en rad myndigheter deltar. Polisen, Säkerhetspolisen, Fastighetsmäklarinspektionen, Länsstyrelserna, Bolagsverket samt Sveriges Advokatsamfund är några av dem som deltar.
Håll dig uppdaterad med Dagens Handel
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Black Friday växer i Sverige – men det är svårt att nå lönsamhet

Stadium stämmer H&M för varumärkesintrång

Newbie öppnar sin första butik i London

Premiär för Kicks nya e-handel

Flagship store till Gallerian i Stockholm

Twilfit slår upp dörrarna till nordens största underklädesbutik på 600 kvadratmeter.

Nyhetsbrev

Därför ska du investera i Stockholm

Arkiv

Intersport pudlar om kampanj

Intervjun
"Man måste gilla logistik för att vara en bra e-handlare"

– Butikslogistik och e-handelslogistik är väsensskild verksamhet. I den förstnämnda skickar man många varor till få, i den andra få varor till många. Det är svårt att få ihop till ett enda flöde. För e-handeln är logistiken hela affärsidén. Det säger Pär Svärdson, nätbokhandlarprofil, vd och medgrundare till snabbväxande nätapoteket Apotea.

Akademibokhandeln lägger hela sortimentet online

Klipp: Världens största e-handlare om framtiden

Brittisk hälsojätte expanderar i Sverige

Köper upp 30 år gamla familjeföretaget Hälsa för alla.

Jula öppnar nytt varuhus

Björn Borg ökar omsättningen – popsångerska hjälper till

Sprider julstämning i Stockholm med en miljon LED-ljus

Han ska leda ny sportjätte

Team Sportia och Sportringen bildar sportdivisionen SGN Sport. Därtill väntar lansering av ett nytt koncept inom cykel nästa år.

Kämpigt för butiker utanför stadskärnan

Lanserar egendesignad elcykel

Snart kan du köpa läppstift på Spotify

Fortsatt dystert för Lindex

Spelbolag: Drönaren blir årets julklapp

Med ett par dagar kvar tills årets julklapp offentliggörs är teknikprylen favorittippad.

Ahlsell tecknar avtal med arbetsskyddsgrossist

Ökad försäljning för Clas Ohlson

Minskad optimism hos handlarna – trots Black Friday och julhandel

Lanserar showroom på nätet

Pressbyrån för kunder som har bråttom

Kvällsleverans från Åhléns

J.Lindeberg satsar på unified commerce

Teknikjätte till Sverige

CDON livesänder under Black Friday

Städhjälp blir årets leksak

Glädje och besvikelse när Stureplanerna stoppas

”Alla borde ha tillgång till säker kommunikation"

Handelsbranschen ligger i topp

Kanadensisk bokjätte utmanar Amazon

Något lägre vinst för Ica

Svenska designers öppnar pop-up butik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.142