23948sdkhjf

Mössan på plats när studenten ska firas

Studentmössa, klänning och kostym är viktigaste inköpen inför studentfirandet.

Totalt uppskattar studenterna att de kommer att lägga cirka 5 300 kronor på sina inköp i handeln inför studenten. Och det är lika vanligt att inköpen görs i fysisk butik som på nätet. Det visar Svensk Handels studentrapport för 2017.  

Studentmössans roll i samband med firandet är ohotad, nästan samtliga studenter (95 procent) planerar att köpa en studentmössa. Dessutom planerar nio av tio att köpa en klänning eller studentkostym, i genomsnitt lägger de cirka 2 000 kronor på köpet.

– Enligt de blivande studenterna har studentmössan, klänningen och kostymen en självklar plats i firandet. Studentfirandet är traditionsbundet och studenten är en milstolpe som är värd att fira, säger Johan Davidson, chefsstrateg på Svensk Handel.

Kvalitet, service och pris viktigast

Utöver studentkläderna inhandlas även presenter och kläder till studentskivor. Kvalitet, service och pris är viktigaste faktorerna när inköpen görs. Men även hållbarhet – lite drygt varannan student (56 procent) anger att det är viktigt att varorna är tillverkade på ett hållbart sätt.

Tre av fyra studenter (73 procent) planerar att sommarjobba direkt efter studenten. Dessutom väntas nästan fjärde person väntas få sitt första jobb i handeln.

– Det är handeln som kommer att erbjuda entrébiljetten in till arbetsmarknaden för många av de studenter som nu lämnar gymnasiet, säger Johan Davidson.   

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079