Spaning: Re-tech blir nästa succébransch
Handelns ekonomiska råd inrättades i höstas av Handelsrådet.
Den lilla gruppen består av tre personer som valts ut för att de är kunniga, har en oberoende ställning och integritet. Ordförande är förre finansministern Erik Åsbrink. Övriga ledamöter är Swedbanks tidigare framtidsekonom Anna Felländer och professor Mats Bergman.
Efter en historisk exposé talade Anna Felländer om framtiden:
– Vi ekonomer tittar alltid på vad det är som teknologin drastiskt minskar kostnader för. Tidigare var de tillverkning och transporter som rationaliserades. Nu är det hämtning, lagring, överföring, bearbetning och förädling av information som blivit riktigt billigt, säger Anna Felländer.
Sänkta kostnader
Detta har förändrat förhållandet mellan leverantörer och handlare och mellan konsumenter och handlare. Anna Felländer förklarar att sänkta transaktionskostnader förändrar handeln väldigt snabbt.
Konsumenterna vinner tid, handlarna kan bjuda på personaliserade erbjudanden, och utbud och efterfrågan matchas lättare. Digitaliseringen skapar förutsättningar för delningsekonomi, som hon inte ser som ett hot mot detaljhandeln, utan som något som erbjuder fler affärsmöjligheter.
Det är dock svårt att fånga förändringarna i offentlig statistik, säger hon.
Gamla strukturer hotas. Jobb kommer att försvinna, men ur gruset spirar mycket nytt är rapportförfattarnas slutsats.
–Lägre inträdesbarriärer gör att ett litet nischat företag kan nå en världsmarknad mycket snabbt, säger Anna Felländer.
Re-tech
Mats Bergman intresserar sig för tillit som en förutsättning för en global digital ekonomi. Tilliten som tidigare byggde på lagar och regler för att skydda konsumenter, uppstår i den digitala ekonomin mellan plattformar och deras följare.
Anna Felländer och Mats Bergman pratar om re-tech som nästa svenska succébransch efter fin-tech.
Svenskar har skapat globala detaljhandelssuccéer och i dag finns det uppstickare som har nya fräscha idéer som kan bli kommersiella framgångar mycket snabbt.
De listade till sist några troliga utvecklingsspår:
Köpcentrumen kan framöver få problem. I Sverige befinner vi oss ännu i en stark utbyggnadsfas, likt USA för 20 år sedan. Men i dag ligger många amerikanska köpcentrum öde.
Handel flyttar tillbaka in i staden i mindre lokaler, en del blir showrooms för e-handel.
Detaljhandeln polariseras – lågprissegmentet kommer att växa och bygga på butiker för de konsumenter som har tid att handla själva. När det gäller dagligvaruhandel kommer hårt arbetande medelklass föredra dyrare e-handel framför prisjakt i butik.
Lyxsegmentet kommer även framgent att bygga på fina butiker med kunnig personal, medan de som inte har råd med lyx nät-handlar kläder, skor och sportartiklar.