23948sdkhjf

Ny rapport: Artificiell intelligens tar över handeln

Framtiden ser mörk ut för kassapersonal, chaufförer och it-support. I alla fall om man ska tro svenskarna som tillfrågades i mjukvaru- och tjänsteföretaget Tietos nya undersökning.

– Vi befinner oss i ett paradigmskifte där nya teknologier som AI (artificiell intelligens) kommer att förändra arbetsmarknaden i grunden. Samtidigt har diskussionen i allt för hög utsträckning kretsat kring jobb som försvinner när vi i själva verket även bör belysa de helt nya typer av yrken och uppgifter som uppkommer till följd av utvecklingen, säger Fredrik Ring, AI-specialist och chef inom enheten för datadrivna affärer på Tieto i en kommentar.

Tieto har låtit YouGov genomföra en nordisk undersökning där 3 000 personer i Sverige, Norge och Finland tillfrågats om utvecklingen inom artificell intelligens och dess påverkan på samhället.

Överst på listan över yrken som svenskarna tror att artificiell intelligens kan utföra bättre än en människa hittas it-support (33 procent), buss- och taxiförare (28 procent) och kassörer (27 procent).

– AI kommer att kunna ersätta många funktioner och uppgifter som människor inte alls klarar av, så som avancerad dataanalys inom olika områden. Men samtidigt ökar efterfrågan på yrken och kompetens som bygger på kreativitet och mänskliga interaktioner, säger Fredrik Ring.

Yrken som läkare, lärare och sportkommentatorer hamnade endast på 12 procent.

Läs mer här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08