23948sdkhjf

På Grönan ska alla vara trygga

På Gröna Lund har folk roat sig sedan 1883. För en bra upplevelse behövs både faktiskt säkerhet och upplevd trygghet.

Människorna, personal och besökare, är viktiga pusselbitar.

– Den här platsen är unik, hit kommer bebisar, pensionärer och alla däremellan, folk från Stockholm, Sverige och hela världen, säger säkerhetschef Fredrik Gemzell.

Förra året slog Gröna Lund i Stockholm rekord med 1,5 miljoner besökare. I år förväntas rekord igen med 63 konserter, en ny fallattraktion och öppet en dryg vecka över Halloween och höstlovet.

När Fredrik Gemzell berättar vad han jobbar med, så får han numera direkt frågor på två teman: terrorhot och sexualbrott på konserter.

– Frågan om terrorism är angelägen. Folk är oroliga. Men för att inte fasta i spekulation fokuserar vi mer på våldsverkare generellt och de kan se ut på många sätt, säger han och fortsätter:

– Och sexualbrott ska inte bara kopplas till konserter och festivaler, utan i första hand ett samhällsproblem. Här behövs en attitydförändring i samhället.

Omkring 13 000 högstadieungdomar har nöjesparken som sin fritidsgård, med sitt säsongskort (”Guldkortet”) i nypan är kan de vara i parken mest varenda dag.

– Man kan se det på två sätt. Att de är våra bästa gäster eller att det är jobbigt; ordningsmässigt är det ungdomarna som är mest utmanande. Vi väljer det förstnämnda.

Gröna Lund samarbetar med Stockholms kommun i programmet ROS (”Respekt och självrespekt”) som utbildar skolungdomar kring attityder och gränssättning med fokus på våld och sexualbrott.

Hela Gröna Lunds säkerhetsavdelning har fått utbildning genom programmet.

Sedan ett år tillbaka har nöjesparken egna säkerhetsvärdar.

– De är ett slags fältassistenter i tivolimiljö, som både ska störra, peppa och korrigera när det behövs, säger Fredrik Gemzell.

Ordningsvakterna på Gröna Lund är anställda direkt av nöjesparken.

– När man arbetar med bevakningsbolag, får man nya vakter varje dag. Vår egen vaktpersonal kan lära känna besökarna och vi bygger upp en långsiktighet tillsammans.

Den guldkortsungdom som stökar, blir fråntagen sittt kort och föräldrarna rings upp direkt.

– Det är viktigt att ta föräldrar på en gång. Då hinner inte ungdomen fabricera någon egen historia.

Kortet hamnar på kontoret hos Fredrik Gemzell. För att få tillbaka det måste ungdomen ta med en förälder komma upp för ett snack.

Fredrik Gemzell

Yrke: Säkerhetschef på Gröna Lund i Stockholm sedan sommaren 2014. Dessförinnan logistikchef på samma arbetsplats.

Inspirationskälla: ”Jag älskar nöjesfält och åker precis allt som jag får möjlighet till. Sen är det en väldigt speciell känsla att mitt bland alla karuseller ställa världsartister på våra scener. Den inramningen finner man inte på så många ställen i välden.”

Privat: Fru och två barn. Båt och fiske nära hemmet på Värmdö.

I början var Fredrik Gemzell lite spänd inför de här samtalen.

– Nästan alla samtal har blivit bra. Det är inga ”läxa upp-samtal”, saken är redan utagerad. Men vi vill visa föräldrarna att vi har bra koll på deras barn och de brukar vara tacksamma.

Bland ungdomsstammisarna har Grönan utsett några ambassadörer.

– De blir lite extra kompis med oss, är våra öron och ögon, blir lite vippade och får komma backstage, säger Fredrik Gemzell som framöver kommer att hålla ögonen öppna för just dessa unga i kommande rekryteringsprocesser.

Inför varje säsong går parken tillsammans med polisen igenom evenemangslistan och bedömer behovet av insatser. Ett par gånger om året övar parken med räddningstjänsten. Området är en Hjärtsäker zon vilket innenär att hjärt-lungräddning kan påbörjas inom 180 sekunder. Under öppettiderna finns alltid inhyrd sjukvårdspersonal på plats och en trygghetscentral att ringa direkt.

Om människorna är ena pusselbiten i arbetet med säkerhet och trygghet, är arbetet med attraktionerna och annan ”hårdvara” – som skalskydd, lås, larm och övervakningskameror – den andra.

10 miljoner attraktionsåkare per år åtnjuter en attraktionssäkerhet som Fredrik Gemzell beskriver som ”i framkant” och förtydligar med ”modern teknik och bra rutiner”.

Vi inte haft några allvarliga incidenter i modern tid, konstaterar han.

Alla incidenter mäts och loggas.

De vanligaste handlar om skrubbsår och getingstick som inte har med just attraktionerna att göra.

Rapporten förs vidare till IAAPA, International association of amusement parks and attractions, som sätter ihop en samlad statistik för hela branschen.

Fredrik Gemzell såge gärna fler övervakningskameror för att kunna jobba förebyggande:

– De möjligheterna är för begränsade idag Alla våra utrymmen, även Lustiga huset, bedömer länsstyrelsen som publika platser. Det gör det svårt att få tillstånd till att sätta upp kameror.

Det dagliga arbetet på nöjesparken leds av en parkchef. Det är också denna som är operativt säkerhetsansvarig. Den dagen S&S är 'på besök laddar Grönan för popduon Rebecca och Fiona och Fredrik Gemzell är ansvarig.

Det har börjat regna, ett väder som generellt brukar göra parklivet lugnt.

– I evenemangen flyter arbete och fritidsintresse ihop för mig, säger Fredrik Gemzell och kryssar sig fram mellan karusellerna och hejar på några kollegor som förbereder inför eftermiddagens öppning.

Utanför entréen sitter några högstadietjejer under filtar och väntar på att portarna ska slås upp för kvällens konsert. Det artar sig till ännu en säker nöjeskväll i parken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063