23948sdkhjf

Revision för små bolag kan återinföras

Revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades 2010. Få positiva effekter kom ut av reformen enligt en granskning.

Riksrevisionens granskning visar att reformen haft få positiva effekter men medfört ökad risk för skattefusk och försvårat arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades i syfte att förenkla administrationen och minska kostnaderna för företagare.

Förhoppningarna var att reformen skulle stärka bolagens konkurrenskraft och bidra till fler företag som växer och anställer fler.

Det motsatta inträffade: granskning visar till exempel att aktiebolag som valde bort revision är långsammare i nettoomsättning och personalstyrka – både jämfört med sig själva innan revisionsplikten togs bort och jämfört med bolag som behöll revision. Inte heller lönsamhet eller företagsöverlevnad blev bättre i bolag utan revision.

– I snitt har bolagen sparat ungefär 10 000 kronor på att inte anlita en revisor. I övrigt kan vi inte se att reformen haft några nämnvärda positiva effekter på bolagens utveckling – snarare tvärtom, säger Nedim Colo, projektledare för granskningen.

Reformen har dessutom försvårat arbetet mot ekonomisk brottslighet. 

– Reformen har lett till ökad risk för skattefusk samtidigt som den, i kombination med andra regelförenklingar, har försvårat myndigheternas möjligheter att upptäcka sådan kriminalitet, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att verka för att revisionsplikten för små aktiebolag återinförs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063