23948sdkhjf

Hoppas på bokrean

Akademibokhandeln hoppas på en lyckad bokrea i år, både i fysisk butik och på nätet. Adlibris påpekar att onlinehandeln är en stark konkurrent till fysisk handel, och bland annat kan erbjuda ett bredare utbud av böcker.

Bokrean är den näst viktigaste händelsen för svensk bokhandel efter julen, men försäljningen minskar. Det visar siffror som sammanställts av Dagens Industri utifrån statistik från branschföreningarna Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Den tre veckor långa rean är dock fortfarande viktig och Akademibokhandeln är en av de aktörer som satsar. Bokrean omfattar där 1,1 miljoner böcker fördelade på cirka 850 olika titlar.

– Bokrean är en av årets viktigaste kampanjer för oss försäljningsmässigt, men den är framför allt en riktigt folkfest som uppskattas av våra kunder, skriver Maria Hamrefors, vd Akademibokhandeln, i en kommentar till Dagens Handel.

– Vi har precis som alla bokälskare stora förväntningar. Vi ska sälja drygt 1,1 miljoner reaböcker. Vi kör bokrea i alla våra kanaler – Akademibokhandelns butiker, Akademibokhandelns e-handel och på Bokus – men den är störst i butik.

Näthandeln är den enda säljkanalen som ökade sin försäljning av böcker förra året. Sakari Luovio, försäljningschef på Adlibris, berättar att onlinebutiken har höga förväntningar på årets bokrea.

– Rean är en väldigt viktig kampanj för oss. Vi gjorde en fantastisk rea förra året och ökade tvåsiffrigt. I år tror jag att vi ökar, det återstår att se hur mycket, skriver han till Dagens Handel.

– Vi har ökat försäljningen vid rean varje år i takt med att vi också tagit marknadsandelar från den fysiska handeln. Rean har funnits i decennier, men skillnaden idag är att ännu fler väljer att handla på nätet istället för att trängas i butiken. Vi och andra näthandlare har dessutom betydligt större rea-utbud än den fysiska handeln. Vi har närmare 5 000 titlar medan den största fysiska handeln kanske har dryga 800. Dessutom väljer vi en ännu aggressivare prisstrategi än den fysiska handeln.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094