23948sdkhjf

Nordisk näthandel snart uppe i en biljon

Handeln i Norden tar stora språng framåt.

De nordiska länderna handlar på nätet som aldrig förr. I år beräknas kunder i Sverige, Norge och Finland handla för hela 737 miljarder kronor, det framgår av en undersökning som betalningsföretaget Dibs utfört.

– Utvecklingen det senaste decenniet har varit otrolig, och i denna takt så kommer den nordiska marknaden att nå en biljon kronor inom några år, säger Daniel Larsson, ‎vd Dibs i ett pressmeddelande.

Den svenska marknaden är inte oväntat störst eftersom där finns flest konsumenter men både danskarna och norrmännen handlar mer i genomsnitt. I Sverige handlar genomsnittskonsumenten för 3 100 kronor per månad jämfört med danskarnas 3 700 kronor och norrmännens 3 500.

Svenskarna utmärker sig för att de i mindre utsträckning handlar från utlandet, och från sina nordiska grannar. Endast 9 procent av svenskarna handlar i danska nätbutiker och knappt alls i de andra, att jämföra med att 21 procent av finländarna e-handlar i svenska butiker. Därefter kommer norrmännen med 18 procent och sedan danskarna med 17 procent. Övrig handel inom Norden är försumbar.

– De duktiga svenska webbutikerna spelar en viktigare roll i den nordiska e-handeln än övriga nordiska länder. Samtidigt räknar vi med att allt fler konsumenter kommer handla från länder utanför Norden i framtiden vilket kommer utgöra ett hot mot den svenska e-handeln. Det blir allt viktigare för svenska e-handlare att fortsätta expandera till fler länder, fortsätter Daniel Larsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141