23948sdkhjf

Affärsidén: Sälja begagnade mobiltelefoner

Swappie är ett av Nordens snabbast växande e-handelsbolag.

Affärsidén är att köpa, hantera och sälja begagnade mobiltelefoner från Apple. Nu är Swappie, med verksamhet i Finland och Sverige, ett av Nordens snabbast växande e-handelsbolag. 

De finländska studenterna Sami Marttinen och Jiri Heinonen hade själva köpt mobiler på köp- och säljsajter som Blocket och blivit besvikna. Telefonerna överensstämde inte med beskrivningen. Efter att ha pratat med vänner och bekanta förstod de att det var ett vanligt förekommande problem att de begagnade Apple-telefonerna kunde vara både vattenskadade och stulna. Ur detta föddes Swappie.

– I dag höjs priserna ständigt på de nya telefonmodellerna och att konsumenter köper nya telefoner varje 1,5-2 år är inte hållbart. Vi började då fundera på hur vi kunde kombinera nya telefoners skick till priset av en begagnad, förklarar grundaren och vd:n Sami Marttinen.

I januari 2018 tog Swappie in 9.2 miljoner svenska kronor i kapital från Lifeline Ventures och sedan dess har försäljningen bara gått uppåt. E-handeln har företaget fortsatt att utveckla på start up-huben SUP46 i Stockholm, varifrån vd:n Sami Marttinen arbetade under våren 2018.

Bolaget omsätter i dag 80 miljoner svenska kronor, varav 10 miljoner i Sverige trots att Swappie bara haft verksamhet i Sverige sedan i maj i år. Företaget har gått från två anställda, utöver grundarna, förra året till totalt 43 anställda nu i Finland och Sverige. De anställda har under året utfört service på över 2 000 iphones.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062