23948sdkhjf

Ikea skördar framgångarna av odlingsprojekt

I dag serveras möbeljättens första egenodlade sallad.

Ikea vill aldrig köpa sallad igen, var rubriken i december. Nu är möbeljätten på god väg. I dag, den 27 mars, skördas och serveras för första gången Ikea Sveriges egenodlade sallad.

På utsidan ser det ut som en vanlig fraktcontainer. Men innanför gömmer sig en högteknologisk odling med 3 600 salladsplantor på 30 kvadratmeter. Näringen utvinns från organiskt avfall, bland annat matavfall från Ikeas restauranger, vid biogasanläggningen i Helsingborg. 

Det ettåriga testet med odlingscontainrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg görs ihop med Bonbio som är experter på cirkulär odling.

– Det är väldigt kul att äntligen kunna servera vår egen sallad. Den är färsk, krispig och smakar lite mer än vanlig sallad. Vi kommer börja servera salladen i våra personalmatsalar men hoppas kunna erbjuda den till våra kunder snart, säger Ann Holster, ansvarig för Ikea Sveriges restaurangverksamhet.

Containern har fyra våningsplan och är full av sallad i olika storlekar. Frön sätts i omgångar, så det finns hela tiden sallad som kan skördas. Under växtprocessen behövs inga bekämpningsmedel eftersom odlingen sker i ett slutet system.

– Våra hortonomer ställer in alla viktiga parametrar som behövs för att salladen ska växa optimalt, till exempel temperatur, ljus, vatten, näring och koldioxidhalt. De första veckorna av odlingen har gått väldigt bra, säger Fredrik Olrog, vd på Bonbio.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094