23948sdkhjf

Svensk Handel till storms mot paket- och fraktsubventioner

Svensk Handel skriver i ett pressmeddelande att kinesiska e-handlare har en gräddfil då de gynnas av FN:s paketsubventioner och UPU, Universal Postal Union, och har betydligt lägre fraktkostnader än svenska näthandlare när de skickar varor till svenska konsumenter.

Svensk Handel stödjer sig på en ny rapport från Copenhagen Economics som visar att svenska butiker har nästan dubbla fraktkostnaden för varor som exempelvis mobilladdare, vissa leksaker och fotopapper.

– Trots att Kina är en av världens mest konkurrenskraftiga e-handelsnation får de kraftiga subventioner. De rankas i samma liga som Kuba och Gabon. Konkurrensen inom e-handeln är stentuff och marginalerna lövtunna. Vill vi värna svenska jobb och företag har inte råd att ge kinesiska e-handlare en gräddfil, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel i en kommentar.

I slutet av september kan dock systemet med subventionerade fraktkostnader komma att ändras då medlemsländerna inom UPU träffas vid en extrakongress i Genéve i slutet av september och flera länder, däribland USA, vill se kraftfulla åtgärder mot vad man menar är snedvriden konkurrens. Om man inte gemensamt kan finna åtgärder vill Svensk Handel se nya lösningar på åtminstone nationell nivå.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094