23948sdkhjf

Norskt nytänk – nattöppet utan personal

Sent i går kväll, torsdag, öppnade Norges första obemannade nattöppna butik på Bogstadsveien i Oslo. Det är Coop Norges lågpriskedja Extra som är först ut med att hålla nattöppet utan personal.

I Sverige är det i första hand små nystartade företag som drivit utvecklingen av obemannade butiker. I Norge har åtminstone en av de större aktörerna vridit frågan ett varv till.

Med hjälp av liknande automatiseringslösningar som de helt obemannade butikerna, håller nu Extrabutiken i Oslo öppet dygnet runt. När personalen går hem klockan 23 får kunderna identifiera sig med bank-id och handla med hjälp av CoopKey-appen.

– Nu ger vi nyckeln till våra kunder, säger Christian Hoel, kedjechef för Extra, i ett pressmeddelande.

– Med 1,7 miljoner delägare måste vi följa med vad som händer och tillägna oss utvecklingen i samhället. Coop har alltid varit i framkant när det gäller teknikanvändning i dagligvarubranschen så det är naturligt för att testa detta koncept nu, fortsätter han.

Plattformen har bland annat tagit fram av Aera, det betaltjänstföretag Coop Norge och Norgesgruppen äger tillsammans.

– Aera och andra leverantörer har givit oss plattformen och möjligheterna att realisera detta. Vi kommer att lansera ännu fler viktiga kundtillvända lösningar framöver, säger Coop Norges koncernchef Geir Inge Stokke.

Butiken är fullspäckad med säkerhetsutrustning. Bland annat kameror som registrera onormala aktiviteter och automatiskt tillkalla väktare. Det finns också hjälpknappar med vars hjälp kunderna kan komma i kontakt med väktare.

Butiken är ett pilotprojekt, som om det blir framgångsrikt kan få efterföljare runt om i Norge.

– Vi gör detta för att våra kunder ska kunna handla snabbt och effektivt när det passar dem. Många jobbar skift, och de får nu möjlighet att handla på väg hem. Samtidigt ser vi att ökad användning av teknik kan bidra till att hålla liv i närbutiker på platser där det annars är svårt att få lönsamhet säger Geir Inge Stokke.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078