23948sdkhjf

Möbelkedjan Room i konkurs

Saknade kapital och kompetens för att starta näthandel.

Urbanus AB, som driver möbelkedjan Room, har försatts i konkurs. Konkursutförsäljning har startat i de tre Room-butikerna.

Det är inte första gången som möbel- och inredningskedjan försätts i konkurs. Samma sak skedde för tio år sedan. Då, 2009, rekonstruerades företaget och Room återuppstod med nya ägare. I samma veva öppnades en ny butik på varuhuset Pub i Stockholm, den butiken flyttades senare till Täby centrum. Den nya ägaren efter rekonstruktionen, Per Krook, är också vd för Eyot AB som äger 75 procent av Urbanus AB. Det är alltså det senare bolaget som den 11 juli försattes i konkurs. 

Lönsamheten har länge varit ett stort bekymmer. Bland annat som en följd av den ökade konkurrensen från näthandeln. Urbanus AB har inte lämnat in någon årsredovisning för det senaste verksamhetsåret, men konstaterade i årsredovisningen för perioden juli 2017 till juni 2018 att ”bolaget möter en gradvis hårdare konkurrens från näthandel. Bolaget saknar i dag såväl kompetens som kapital för att självt investera i nätbutik och söker därför samarbeten med andra aktörer, i syfte att tillfredsställa kundernas önskemål om tillgänglighet”.

Urbanus AB redovisade en förlust på minus 8,8 miljoner kronor och fick ett villkorat aktieägartillskott från moderbolaget Eyot AB för att stärka det egna kapitalet under räkenskapsåret. Bolaget hade vid den tidpunkten 48 anställda.

Advokat Johan Callmander på advokatfirman Fylgia har utsetts till konkursförvaltare för Room/Urbanus AB. Han har genast satt igång konkursutförsäljningen som nu pågår i de tre Room-butikerna i Täby centrum, Skrapan på Södermalm i Stockholm och Sickla köpcenter i Nacka. Inga returer, reklamationer eller byten kan göras, vare sig för varor inköpta före konkursutbrottet den 11 juli 2019 eller därefter.

Room och Habitat hade tills nyligen även en butiksyta på 2 500 kvadratmeter i Mall of Scandinavia i Solna, men den verksamheten hann avvecklas innan konkursen. Där har nu e-modehandelsföretaget NA-KD öppnat en pop up-butik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079