23948sdkhjf

Global Samsungdirektör: Mobil säkerhet har aldrig varit viktigare

Nick Dawson om Asiens försprång och säkerhetsriskerna med Internet of things.

Asiens stora försprång och säkerheten kring Internet of Things var huvudteman när Nick Dawson, global direktör hos Samsung, talade under en kongress i Toronto om mjukvara inom retail.

– I Asien omfamnar man den nya tekniken direkt i stället för att ägna tiden åt att diskutera vad som ska göras i framtiden, säger Nick Dawson.

Nick Dawson har lång erfarenhet inom mobility-området och leder nu Samsung Electronics strategi- och utvecklingsteam för mjukvara och plattformar. Sedan fem år har han Sydkoreas huvudstad Seoul som bas och det präglade hans tal under Sotis användarkonferens i Toronto.

– Risken är stor att vi är på väg att bli ifrånsprungna. Vi tror att vi är innovatörerna, men vi ligger i vissa avseenden mer än ett decennium efter Asien, säger Dawson och nämner bland annat bussystemen i Sydkorea som inte bara talar om när bussen kommer utan också berättar hur många lediga sittplatser det finns.

Nick Dawson radar upp tre trender som Samsung Electronics nu lägger hela sitt fokus på. Det handlar om 5G, Internet of Things (IoT) och artificiell intelligens (AI). På samtliga områden har Asien kommit längre. 5G har exempelvis redan rullats ut till 50 miljoner sydkoreaner.

– 5G ger en hastighet som är häpnadsväckande. Du kan ladda ned en film på fyra sekunder i tunnelbanan. Hastigheten öppnar upp alla de möjligheter som vi talat om förut.

Sakernas internet och AI går delvis hand I hand. Med wearables, intelligenta kylskåp, lampsensorer och miljarder andra nya slutpunkter blir mängden data omöjlig att hantera utan AI. AI är så mycket mer än personliga assistenter, betonar Nick Dawson. Det handlar om kognitivt beslutsfattande.

– Mobil säkerhet har aldrig varit viktigare att bry sig om än det är i dag. Varje punkt som har kontakt med nätverket måste säkras. Kopplar du brödrosten till nätverket så måste brödrosten säkras, förklarar Nick Dawson.

Detsamma gäller förstås även alla saker i en butik som kopplas till nätverket. Ett kasino i Las Vegas blev nyligen hackat för att de glömt att säkra ett akvarium. Hackare använde fisktanken som dörr in i det interna nätverket.

– Nu för tiden attackeras den här typen av saker, varnar Dawson.

Inte helt oväntat menar Nick Dawson att Samsungs säkerhetsprogram Knox är bäst för ändamålet. Han passade också på att ge en gliring till värsta konkurrenten, som enligt Samsungdirektören inte alls har ett så säkert system som många tror. Tvärtom, hävdar Dawson, har Apples system lägst säkerhet.

Alla lager på en enhet måste säkras. Samsung utvecklar nu tjänster som gör att data kan krypteras även i program som är igång. Det behövs med tanke på att vi sällan slår av telefonerna. Exempelvis kan e-mailen krypteras tills de öppnas på skärmen.

– I telefonen finns massor av datapunkter som läser av hur vi går, hur vi skriver. Vi bygger in intelligens i våra system som gör att om telefonen märker att texten knappas in enligt ett nytt mönster så kan tjänsten blockeras.

Artikeln är en del av vårt tema om Teknik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094