23948sdkhjf

Ny koncern-vd för XXL

Hans uppdrag: vända XXL:s negativa utveckling.

Pål Wibe kliver på som koncern-vd för norska sportkedjan XXL. Han kommer närmast från rollen som vd för Europris där han verkat sedan mars 2014.

– Jag är väldigt glad över att bli del av detta dedikerade och engagerade team bestående av mer än 5 000 XXL-anställda. Som sportsentusiast har jag följt och hejat på XXL från sidlinjen i många år. Jag är övertygad om att XXL har potential att bli den bästa sportutrustningskedjan i Europa, säger Wibe i ett uttalande.

Pål Wibe efterträder Tolle Grøterud, som verkat som tillförordnad vd sedan 18 december 2018. Tolle Grøterud fortsätter som sportkedjans IR- och strategichef.

Förutom Europris har Pål Wibe även varit varit vd för norska detaljhandelskedjan Nille i sju år samt Travel Retail Norway. Han har även verkat på ledande poster hos ICA Ahold AB och McKinsey & co.

– Vi är väldigt glada att Pål har beslutat sig för att ta sig an rollen som vd för XXL. Pål har en solid bakgrund och facit inom detaljhandeln och han är analytisk samt en inspirerande ledare. Vi tror att han är rätt ledare för att hjälpa till att vända den senaste tidens negativa utveckling för XXL, säger Hugo Maurstad, styrelseordförande för XXL, i en kommentar. 

2019 blev ett trögt år för sportkedjan och 2020 inledde XXL med att vinstvarna. Dåliga vinterförhållanden i kombination med fortsatt kraftig prispress och tuff konkurrens från huvudkonkurrenter bidrar till negativ tillväxt. I ett pressmeddelande framgår att svag december- och julförsäljning väntas tynga fjärde kvartalet. Sportkedjan har nu minskat inköpsvolymerna.

Rörelseintäkterna för helåret 2019 väntas uppgå till 9 miljarder norska kronor, vilket är att jämföra med intäkterna under 2018 som uppgick till 9,5 miljarder norska kronor. Rörelseresultatet, EBITDA, beräknas uppgå till mellan 870 och 900 miljoner kronor för helåret 2019. Siffrorna för fjärde kvartalet preseneteras den 7 februari.

I oktober värvade sportkedjan även en ny Sverigechef. Anders Lindblom från Elgiganten tillträder tjänsten den 1 mars. 

Artikeln är en del av vårt tema om På nytt jobb.

Läs mer om: XXL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095