23948sdkhjf

Teknikmagasinet i nya händer: "Fysiska butiker viktiga även i framtiden"

Så blir framtiden för pryl- och teknikkedjan.

På onsdagskvällen blev det känt att Vimmerbybaserade Ambia trading group, som bland annat äger Digital Inn med nio butiker, genom dotterbolag förvärvar huvuddelen av verksamheten Teknikmagasinet för 41 miljoner kronor.

Tillträde sker den 10 februari 2020. Förvärvet omfattar bolagets lager och inventarier, aktierna i det helägda norska dotterbolaget med 35 butiker samt rätten att förhandla om fortsatta hyresförhållanden för cirka  50 butiker i Sverige.

Vid tiden för konkursen fanns 85 butiker för kedjan i Sverige.

Ni var tidigt ute och aviserade intresse för Teknikmagasinet efter konkursen?

– Vi har varit med i periferin en tid och uttryckt vårt intresse för verksamheten och när konkursen blev ett faktum så gick vi ut och berättade det och vi lade också ett bud. Nu påbörjar vi förhandlingar med hyresvärdarna och drar upp riktlinjerna för hur framtiden ska komma att se ut för Teknikmagasinet, säger Marcus Andersson, vd för Ambia trading group till Dagens Handel.

De fysiska butikerna ska vara en vital del i kedjan även fortsatt, menar Marcus Andersson, och den nya ägaren siktar på att mer än hälften av de nuvarande butikerna ska drivas vidare. I planen finns att kedjan ska bestå av omkring 50 butiker.

– Nu inleder vi förhandlingar och tiden får utvisa hur de går men Teknikmagasinet har många bra lägen och vår förhoppning är att vi ska ha ett brett butiksnätet spritt över hela landet även i framtiden. Butikerna blir också viktiga för att vi ska kunna erbjuda god service till kunderna, bygga vidare på reparationskonceptet och fungera som utlämningsställen också för näthandel. Att vi har ett bra butiksnät för Teknikmagsinet är också bra för vår övriga verksamheter och för Digital Inn. Vi har sedan tidigare intresserat oss för att komma närmare slutkund med det produktutbud vi har tillgång till via våra andra koncernbolag, säger Marcus Andersson till Dagens Handel.

På onsdagskvällen stod det också klart att Teknikmagasinets vd Ulrika Göransson, som klev på som vd i juni 2019, fortsätter på posten.

– Ja hon fortsätter som vd och det är en väldigt stor fördel för oss att att det finns en bra och stadig organisation vid huvudkontoret i Sundbyberg när vi tar över. De kan sortimentet och kedjan. Det underlättar väldigt mycket för oss och det finns stora synegier och i framtiden kan vi bygga en effektiv organisation vi ser tydliga synergier med våra övriga verksamheter.

Ska kedjan fortsätta att heta Teknikmagasinet?

– Ja, abolut då namnet är ett av de större värdena i bolaget och ett väldigt inarbetat och bra namn. Att Teknikmagasinet är ett uppskattat och bra koncept har inte minst märkts på det stora intresset under rekonstruktionen och under och efter konkursen. Vi ser många synergier mellan våra andra verksamheter och framförallt så når vi ut till slutkonsument på ett helt annat vis. Det blir ett nytt sätt för oss att arbeta på då vi tidigare haft mycket företagskunder, säger Marcus Andersson.

Ni byter inte skylt på några av era nuvarande butiker?

– Nej, det ska vi inte göra. Som Apple-återförsäljare styrs vi också hur våra butiker för hur Digital Inn ser ut och det är viktigt att värna den biten för oss. Teknikmagasinet blir ett bra komplement till vår övriga verksamhet.

Teknikmagasinet fanns även med ett separat dotterbolag i Finland som omfattar 16 butiker, som även det är försatt i konkurs, men som inte fanns med i det svenska konkursboet.

Till Dagens Handel säger Marcus Andersson att det aldrig varit aktuellt att förvärva och driva det bolaget vidare.

– Nej, vi har valt att värna om och verksamheterna i Sverige och Norge. De är marknader som vi har bättre kunskap om och känner oss mer bekväma på. Sedan får tiden utvisa hur Teknikmagasinet ska utvecklas i framtiden och på vilka marknader. Nu ligger fokus på fortsätta bygga på det som koncernen påbörjat under rekonstruktionen och bygga upp en bra och sund verksamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078