23948sdkhjf

Här öppnar Ikea sin första secondhand-butik

Sverige och Eskilstuna först ut när möbeljätten kliver på second hand-tåget.

Återbruksgallerian ReTuna i Eskilstuna blir platsen för Ikeas första renodlade second hand-butik i världen.

Möbeljätten toppar år efter år Sustainable Brand Index som mäter vilka företag som kunderna uppfattar som mest hållbara. Med second hand-butiken tar Ikea ännu ett steg på vägen för att ställa om från en linjär till cirkulär affärsmodell.

I butiken ska möbler och heminredning från Ikea ges en andra chans efter att ha reparerats och återställts. För kunden betyder det lägre priser. 

– På Ikea vill vi vara med och leda omställningen till ett mer hållbart och rättvist Sverige. Ska vi nå våra hållbarhetsmål behöver vi utmana oss själva och testa våra idéer i praktiken. Klimatomställningen kan inte lösas i teorin, den måste lösas genom goda exempel i vardagen, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

Att Ikea väljer Eskilstuna för världspremiären är ingen slump. Återbruksgallerian ReTuna påminner om andra shoppinggallerior, med ligger intill den lokala återvinningsstationen och allt som butikerna säljer är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. Jonas Carlehed beskriver det som att Ikea krokar arm med lokala aktörer som delar synen på hållbarhet för att få lärdomar som kan göra skillnad globalt.

– Det känns fantastiskt kul. ReTuna är en världsunik arena där både små och stora företag är välkomna att utforska nya koncept och skapa hållbara lösningar. Tillsammans blir vi en kraft att räkna med i vårt allra mest prioriterade uppdrag att rädda jorden, säger Sofia Bystedt, centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079