23948sdkhjf

Kedja vinner tvist med köpcentrum – ersätts med miljonbelopp

Det var inte rätt tvinga bort Kjell & Company från köpcentrumet Entré på grund av renovering. Hemelektronikkedjan tilldöms nu ersättning från ägaren för utebliven vinst i fyra år, skriver Dagens Juridik.

Tvisten mellan Kjell & Co och ägaren av köpcentrumet Entré i Malmö började redan 2013, då CRI påbörjade en ombyggnation av anläggningen och skickade en skriftlig uppsägning av hyresavtalet med avflyttning från den 170 kvadratmeter stora lokalen i mars året därpå. 

Kjell & Company tvingades stänga sin butik, men menar att man hade kunnat sitta kvar i lokalen under ombyggnationen utan nämnvärd olägenhet. Den bedömningen delas av tingsrätten som i sitt domslut ger hyresgästen rätt till ersättnikng för utebliven vinst i fyra år. I pengar motsvarar det totalt 2 020 000 kronor, det vill säga 505 000 kronor per år under fyra års tid.

Däremot får Kjell & Co nöja sig med ersättning motsvarande ett halvårs kostnader för att bygga upp en ny butik, inte för fyra år som bolaget begärt.

Totalt ska hyresvärden ersätta hyresgästen med 2 524 744 kronor.

I sitt beslut hänvisar tingsrätten till CRI:s tredje erbjudande om ersättningslokal som sändes till Kjell & Co den 21 januari 2014. Av det meddelandet framgår att ombyggnaden skulle ske på ett sätt som gjorde det möjligt för Kjell & Co att stanna kvar i lokalen efter en viss justering av butiksytan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094