23948sdkhjf

”Regeringens oklara besked kräver svart bälte i byråkrati”

Butiksägaren Johan Bjärkling i ett debattinlägg om avsaknaden av stödåtgärder när nya restriktioner sätts i verket.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Vad jag vet är att frustrationen växer för varje dag som går för väldigt många småföretagare runt om i landet. Håll i och håll ut börjar bli riktigt svårt att förstå. Verkligheten kommer ikapp när man vaknar efter ytterligare en orolig natts sömn.

Nya restriktioner sätts i verket, varje gång med oklara besked om när och hur de ska genomföras. Det enda som är säkert med varje presskonferens från regerings sida, är att antalet besökare i våra butiker påverkas negativt. Det är fascinerande att så många dåliga besked för olika branschers överlevnad, inte följs upp av åtgärder hur man har tänkt hjälpa dessa bolag.

I dag måste man som småföretagare ha svart bälte i byråkrati. Varje stöd som sätts i verket är kopplat till avancerade beräkningar och väldigt många krav som ska uppfyllas för att ta del av de eventuella stöd som kanske kommer någon gång.

Jag upplever det som att kasta pil med förbundna ögon. Några pilar träffar rätt, men ett antal missar målet att hjälpa de bolag som har drabbats allra värst. Häng med på min pilkastning i nedan stöd och se om era pilar lyckas pricka målet;

Omställningsstöd – Det var en bra idé under 2020 som prickade målet ibland. Under 2021 ska vi plötsligt ställas i relation till 2019. Det innebär att alla bolag som startade för mindre än två år sedan inte kommer att kan ta del av stödet under januari-februari. De är häpnadsväckande varför man har valt den beräkningsbasen. Pandemin startade att påverka näringslivet i mitten på mars 2020.

I mitt fall som ägare av tre butiker i Göteborg, innebär det att jag tappar 50 procent av min omsättning i januari-febuari 2021 mot 2020. Vi öppnade en ny butik i mars 2019. Det innebär att jag inte hade omsättning för 24 månader sedan och kan inte få bidrag.

Regeringen förlänger omställningsstödet för att också omfatta mars-april 2021, vilket är en välkommen nyhet för många. Under samma period 2020, drabbades branschen hårt i starten av första vågen av covid-19. För att överhuvudtaget vara ett stöd, vore det klokt att använda den omsättning som bolagen hade under 2019, det vill säga innan pandemin. Däremot finns det inget skäl att göra det under jan-feb 2021, då Sveriges retailbolag var opåverkade av smittspridningen under samma period 2020.

Permittering – Missar också butik. Speciellt om de är lokaliserade i ett köpcentrum. Vi kan/får inte bestämma över våra öppettider. Det innebär att vi inte kan permittera i den utsträckningen som skulle vara nödvändigt. I den händelse att det går att permittera, så är det en matematisk svår utmaning att räkna på lön inklusive OB. Jag förstår varför många drar sig för att göra detta.

Permitteringsstöden för december 2020 till och med april 2021 öppnas för att ansöka den 29 mars 2021. Då har det gått fyra månader sedan de infördes. Om bolagen väljer att gå denna väg, så ligger bolagen ute med förväntade stödpengar i mer än fem månader. Detta motverkar ytterligare likviditeten i landets retailbolag.

Hyresrabatt Q1 2021 – Under Q2 2020 valde regeringen ett system, där man tvingade hyresvärdarna att ta en del av hyresrabatten. Detta ledde till många svåra diskussioner mellan hyresgäst och hyresvärd. Vissa hyresvärdar valde att gå med detta, andra inte. Inte nog med det, så har många hyresvärdar ännu inte fått ersättningar från staten från förra rundan. Varför skulle hyresvärdarna vilja genomföra detta ännu en gång? Men vad är det som gäller? Ingen vet i dagsläget.

Det är olyckligt att all form av dialog mellan hyresgäst och hyresvärd har fått en våt filt över sig, där inblandade parter väntar på besked om vad som ska hända. Detta leder till passivitet, vilket är det värsta som kan hända för ett bolag (avsett bransch).

Avslutningsvis, tror jag inte att regeringen vågar stänga ner butiksverksamheterna runt om i landet. Den skulle innebära att man är tvungen att ta ekonomiskt ansvar. Det skulle bli alldeles för dyr nota för staten.

Jag är också trött på att småföretagen som har drabbats hårt också ska agera bank för staten. Vi betalar ut löner till våra anställda, moms och skatter. Men stöden uteblir…

Nu hoppas vi på en extremt snabb vaccinering, så att landet kan återgå till vår älskade vardag med arbetsplatser, festligheter och nöjet att umgås med våra vänner.

Johan Bjärkling är ägare av Dressing Room med tre butiker i Kongahälla, Allum och Frölunda Torg i Göteborg samt verksamhetskonsult på StigFram

Artikeln är en del av vårt tema om Debatt.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11